Харалан Александров: Компромис след вота на 27 октомври е възможен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:02
228
Ще имаме правителство след вота за по-дълго време, ако всички се обединят около една мощна фигура. Това коментира социалният антрополог Харалан Александров.

"Ако трябва нещо да кажем за политическата антропология в България, то е добре известният факт, че тя е силно персонализирана", коментира Александров.

Според него компромис след вота на 27 октомври е възможен, ако се намери фигура обединител.

"Следвайки логиката на тази политическа култура, може да има, ако всички се съгласят, че има една мощна фигура, около която да се подредят и да се структурира обществото. В момента нямаме тази фигура на джентълмена, на български – юнак, а имаме няколко кандидати за тази роля. Очевидно Борисов удържа позициите си на най-мощния политически лидер, но имаме сериозни претенденти в лицето на президента Радев, на Делян Пеевски", коментира пред Нова нюз Александров.

"Радев през институционалния ред персонализира идеята за бащата, идеята за лидера. В този смисъл,  докато сме в този преходен период, в който предстои да види дали отново ще се подредим около Борисов и ГЕРБ, или ще се търси нова мощна фигура, съществува известно напрежение и сложни договаряния – публични и непублични, между претендентите и настоящия лидер", каза Харалан Александров.

"В момента, в който влязоха във властта, носителите на модерната западна некорумпирана култура, които се бореха срещу статуквото и корупцията, моментално го възпроизведоха. Моментално заграбиха властта, започнаха да нарушават правилата, да назначават роднините и любовниците си на държавни позиции, с което тежко се дисквалифицираха от ролята на модернизатори. Нямат морални основания да претендират за ролята на добрите. Моралният облик, който си докараха за кратко време, е потресаващ. Особено с последната подлост, която сътвориха, с доноса срещу Екатерина Захариева в европейските институции. Това е типичното поведение на слабаците, на лузърите", заяви Харалан Александров.

"Намираме се в ситуация, в която няма добри в нито един от конфликтите. Най-яркият е в ДПС. Много трудно е да кажем, кой е добрият и кой лошият. Това действа деморализиращо, води до дълбока депресия и желание да се оттеглим от публичния живот", коментира още социалният антрополог.

Той коментира, че задълбочаването на този конфликт носи риск от отчуждаване на цяла група от българската общност.

Виж коментарите (0)

Още по темата (389):
21.09.2024 Социологът Димитър Ганев: Няма политическа партия, която да може да устои на този натиск
21.09.2024 Даниел Митов ще води листата на ГЕРБ във Варна
21.09.2024 Атанас Атанасов: Не знам за какво говори Борисов, провалът на ротацията беше краят на джентълменството
21.09.2024 Доц. Наталия Киселова влиза в листите на "БСП-Обединена левица" за изборите
20.09.2024 Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищото, че не можем да видим какво се случва
20.09.2024 Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я даде
Още новини от Национални новини:
Над 4000 души валидираха професионалните си умения
МВнР: България няма връзка с взривовете в Ливан и Сирия
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Деян Николов: Страх ги е от закона за чуждите агенти – нека видим...
Социологът Димитър Ганев: Няма политическа партия, която да може ...
Надежда Нейнски: Очевидно е провокация срещу България, която се в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).