Хлапетата с 2 нови ваксини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:41 / 04.01.2010
21946
Здравната каса ще плаща две нови детски ваксини през 2010 г. Това съобщи шефът на дирекция "Договаряне" във фонда д-р Галя Йорданова. Имунизациите влизат в календара от април. Първата задължителна инжекция е против пневмококови инфекции. Втората пък е комбинирана петвалентна ваксина, в която са обединени съществуващите досега полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип В. Новата ваксина е по-пречистена и намалява риска от усложнения, уточни д-р Йорданова.

Тя припомни, че имунизациите и реимунизациите на децата се извършват след преглед от личния лекар и за посещенията при медик хлапетата не дължат потребителска такса. Ваксините винаги се извършват само и единствено от личния лекар, без значение дали детето се наблюдава от него или от избран от родителите педиатър. Насочването от джипито към специалист по детски болести става пък само с направление.

През 2010 г. при заболявания на децата до 18-годишна възраст достъпът до детските профилни специалисти е неограничен на база издадено от личния лекар направление, каза д-р Йорданова. На практика това означава, че личният лекар не може да откаже достъп на малчугана до специалист в случай, че има риск за здравето му. Общопрактикуващите лекари ще получават и повече пари за профилактичните прегледи за хлапетата, като цената се доближава до тази на специалиста по детски болести. Повишението е над 2 лв. и това е един сериозен финансов стимул за медиците, коментира д-р Йорданова.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Делян Пеевски: И днес независимостта и свободата на държавата ни ...
Рая Назарян: На днешния ден България поставя последния елемент в ...
Това е униформата, с която Фердинанд обявява независимостта
Историк: Думата "независимост" не трябва да я разглеждаме в ролят...
Рая Назарян присъства на празничната литургия в църквата "Св. 40 ...
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).