Хобито може да се превърне в добре платена професия, дори и с диплома

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
09:44 / 12.01.2012
706
Хобито може да се превърне в добре платена професия, при това с документ за неформално придобитите знания и умения. Това ще може да стане след реализацията на проект на Министерството на образованието. С 8 млн. лв. средства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще се разработи нормативната база, така че тези знания и умения да могат да бъдат удостоверени с документи за професионална квалификация и да могат да се приравнят към диплома от техникум.

Проектът ще се реализира съвместно със социалните партньори. Идеята за превръщането на хобито в професия не е нова. През миналата година съвместно със Стопанската камара са проведени първите пилотни проекти с шивачки, които са доказали уменията си пред комисия и са получили документ, че владеят занаята. Схемата е много популярна в Португалия, където най-много хора без диплома работят като гувернантки или строители, както и във Франция, където множество артисти и художници са получили сертификат за уменията си и са ги превърнали в официална професия.

Допълнителни възможности на пазара на труда е целта и на програмата "Аз мога повече", която продължава и през 2012 г.

Заради огромния интерес към нея от ноември миналата година бюджетът й бе увеличен с над 35 млн. лв. Така през тази година още 50 000 души, които работят на трудов договор, ще могат да се включат в обучение за допълнителна професионална квалификация по език или шофьорски курс. 55 млн. лв. пък са предвидени за хора с ясна идея за започване на бизнес по програмата "Насърчаване на стартирането на проекти за развитие на самостоятелна стопанска дейност". Те ще бъдат подпомогнати чрез ползването на специализирани обучения и услуги. Предприятията, регистрирани от съответните лица, ще получат и грантове за стартиране на дейността по ОП "Развитие на човешките ресурси".

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...
Димитър Главчев: Има надграждане на елементи от процесите на подг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).