Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Христо Мутафчиев посочи каква е била измамната схема в театрите в Разград и Смолян: Бях в шок
Автор: Йоланда Пелова 21:51 / 03.10.2024Коментари (0)352
©
Не очаквах, че за толкова кратко време може да се изработи подобна схема за източване на държавния бюджет. С това ще се хвърли много тежко петно върху целия наш сектор - артистите и хората, които работят в театъра честно и създават спектакли, не носят никаква вина, заради малоумието на двамата си директора от двата театъра. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

“Бях в шок.Очаквам моментална санкция от страна на министъра на културата към тези двама недобросъвестни и престъпни работодатели в сферата на сценичното изкуство. Очаквам уволнения по Кодекса на труда, за да не ги върне съда обратно като работодатели и да продължат да си правят своите врътки. Очаквам министърът на културата да предложи на синдикати и работодатели проект за излизане от кризата, за да не се получават следващи такива нарушения и рецидиви", посочи Мутафчиев.

Според него трябва промяна в системата за контрол и промяна в начина на финансиране, за да не се допуска това, което се случи в момента. "Екипът на Министерството на културата да си даде сметка, че всяка една система, колкото и добре да е замислена, в един момент тя бива пробита, може да се пробие и втори, и трети път. Да се помисли за нова система, която е по-трудно пробиваема. Живеем във времето на дребните мошеници, измамници и крадци. Ние се лутаме от правителство в правителство, нямаме устойчивост и предвидимост в държавата, обществото е объркано", отбеляза Христо Мутафчиев.

С протестите, които правихме пред Министерски съвет и постигнатите преговори с политическите лидери, успяхме да увеличим бюджета на Министерство на културата, който достигна 500 милиона вече. Ние протестирахме за заплати на хората, които работят в секторите, а не на безработни бармани, каскадьори от Перник и всякакви навлеци, които трябва да си платят осигуровките. Протестирахме за заплати за нашите хора, а в един момент се оказа, че тези външни услуги, външни любители на изкуствата, са били заплатени далеч по-добре от хората, които ние защитаваме синдикално. Проблемът е, сега ние с какви очи ще застанем на масата за преговори за нов бюджет да поискаме увеличение на бюджета пред финансовите институции и партии, и въобще пред цялото общество. Защото недостиг в сферата на културата има всяка година и то е логично, защото се покачва всичко, и инфлацията, и ние вече сме назад реално", подчерта председателят на Съюза на артистите в България.

По думите му има институции, които трябва да мислят за облика на една система, по начина по който тя работи. "А ние да се съгласим или не с предложенията им, които ще  бъдат направени. Този процес го извървяваме с Министерство на културата и в това отношение ние работим прекрасно. Но кой да заподозре, че точно от заплати някой ще тръгне да краде. Разсъждавайки върху системата и функционалността на нашия сектор, подозирахме, че може да има някакви нарушения от страна на недобросъвестни директори. Подозренията ни дойдоха от това, че може да се пробие системата и да се отчитат повече приходи, за да се взимат повече субсидии.

Моята логика говори за това, че тази схема за източвае на средства е предложена на тези двама директори като система, която да им донесе повече субсидии на самия културен институт, с което да излязат от минусите, които са натрупали, като недобре работещи институции. Отива някаква външна счетоводна фирма и казва "Ние можем да ви помогнем да стопите минуса, който имате в театъра или филхармонията". Те питат как - “Назначи 50 човека, дай им заплати по 3000 лева на всеки, преведи им заплатите по карти, те ще ги извадят от картите, ще ви ги върнат на вас, вие ще ги вземете г-н директор, ще ги отчетете като приходи от представления и ще си получите субсидията, която е по 5-6 лева на левче", заключи Христо Мутафчиев.



Още по темата: общо новини по темата: 6
03.10.2024 »
03.10.2024 »
01.10.2024 »
01.10.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избори в САЩ
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: