И тези стикери на колите ще отпаднат?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:03 / 26.10.2023
1192
Ще отпаднат ли екостикерите за автомобилите, които ненужно оскъпяват годишните технически прегледи, пита депутатът Мартин Димитров министъра на транспорта Георги Гвоздейков.

Димитров уточнява, че с наредба Н-12 бяха въведени екостикери, които се залепват на предното стъкло на автомобила и удостоверяват извършен технически преглед. Според него същият контрол може да се постигне с автоматичните системи за контрол на база регистрационния номер на автомобила.

 

В отговор министър Гвоздейков посочва, че на този етап не е оправдано отпадането на този стикер, като изброява ред причини. Според него това ще затрудни общините при прилагане на Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, тъй като по-голяма част от тях са без поставени на тях табели с регистрационен номер.

В тези случаи идентификацията на колата и собственика се извършва по номера на знака за периодичен преглед, посочва министърът, пише "Pariteni.bg".

Друга причина за се запази екостикерът, е, че при лоши метеорологични условия и замърсен номер на автомобила, видеокамерите не могат да го разчетат. Този проблем на практика се разрешава от екостикера на предното стъкло, тъй като в знака за технически преглед е вграден чип, позволяващ четене и запис на информация на голяма дистанция.

В същото време тези видеосистеми могат да се използват от общините и за контрол при въвеждане на забрана за влизане на определени категории моторни превозни средства, допълва Георги Гвоздейков.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).