Икона за зачеване пази наводненото Каравелово

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:25 / 24.11.2022
859
Иконата на Пресвета Богородица "Златна ябълка", която помага на жени да забременеят, пази наводненото село Каравелово.

Чудотворното изображение беше занесено във вторник в пострадалото населено място, а Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен пред чудотворната икона.

Традиционно святото изображение са намира в Божия храм "Света Богородица Успение - Златна ябълка" в асеновградския квартал Горни Воден, където случаите на чадородие след искрени молитви пред иконата са много чести. Миряните вярват, че жени с проблеми при забременяването, след като им бъде прочетена молитва пред чудодейния лик на Божията майка и хапнат от благословена ябълка (трябва да се изяде с дръжката и част от семената, а няколко семки се заравят в почва някъде в дома - в саксия или двор), скоро след това зачеват. След молитви в храма легендата на попфолка Весела, изгряла с хита "Палаво око", забременява и има момченце, пише "България днес".

В Каравелово Божията майка няма да помага за зачеване, а да пази карловското село от нови бедствия. Местните хора са щастливи от духовната подкрепа, въпреки че не всички са успели да се докоснат до чудотворното изображение.

"Нито съм ходила при иконата, нито съм ходила при попа. Аз съм секретар на читалището в Каравелово вече 15 години и съм постоянно с ботушите в калта. С две изкуствени стави съм, навехнах си ръката и прединфарктно състояние получих, но по цял ден съм на работното си място и се опитвам да съживя селото отново. Болката ми е голяма, но повече ме боли от това, колко много пострада читалището. Много хора от селото дори не стъпиха да го видят, а имаше бедстващи хора, които помагаха. Аз съм християнка и вярвам в Господ, искаше ми се да видя иконата, но от многото работа не успях. Важното е да благодарим на Бога, че няма загинали в този апокалипсис, който ни сполетя", сподели пред "България Днес" Дора Шопова, секретар на местното читалище "Пробуда".

Виж коментарите (0)

Още по темата (118):
05.06.2024 МС отпусна над 10 млн. лв. за справяне с щетите след наводнението в
Карловско
30.05.2024 Кабаиванов към Главчев: До края на годината чакаме още 28 млн. лв. за възстановяването след бедствието в Карловско
30.05.2024 Главчев: Осигуряваме 10 млн. лв. за възстановяването на щети от бедствието в Карловско
29.05.2024 Кметът на село Богдан: Страхът от повторно наводнение като това от преди 2 години, няма как да отсъства
29.05.2024 Никола Рахнев за ситуацията в Карловско: Някогашни тротоари - засадени с картофи, а в балкана продължава да се сече - абсурдно е!
29.05.2024 Община Карлово настоявала за "спешна" среща с правителството и отпускане на средствата повече от половин година
Още новини от Национални новини:
Вижте задръстването край Кресна! По-добре изберете друг маршрут!
Тази атракция по нашето Черноморие си струва да се види!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха документален филм за АМ "Тракия", заглавието: ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).