Икономиката е нараснала с 0.3% през миналата година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:27 / 15.02.2011
397
През 2010 година икономиката е нараснала 0.3%, въпреки, че данните за последното тримесечие са изненадващо добри и показват, че темповете, с които БВП расте, се ускоряват.

Това показват експресните оценки на Националния статистически институт, които бяха публикувани по-рано днес.

През четвъртото тримесечие на 2010 година растежът на БВП е бил 1.7% спрямо третото тримесечие и 2.1% спрямо четвъртото на 2009 г., а в предходните тримесечия отчетените темпове бяха в пъти по-ниски. Главна причина за добрите резултати е подобреното потребление в последните месеци и съживяването на инвестициите, като през четвъртото тримесечие тези два показателя за първи път в рамките на 2010 г. оказват положително влияние върху брутния вътрешен продукт. Това обаче може да се окаже и следствие на фактори с еднократно влияние като - коледно пазаруване, бонуси в държавните ведомства и частния сектор.

За това според експертите от значение за тази година ще бъде, дали положителните резултати от края на 2010 г. се дължат на еднократни фактори, или е налице нова тенденция. Сигнал за това ще бъде трайното съживяване на потреблението, но все още мненията на експертите за това не са еднозначни.

Сравнен с правителствените прогнози резултатът за БВП се оказва по-нисък, след като при изготвянето на бюджета за 2010 г. прогнозата бе за спад от 2%, но миналия януаритя бе заменена с растеж от 1%, който последно беше ревизиран надолу до 0.7%.

Експресните оценки за БВП са базирани на предварителни проучвания и от НСИ уточняват, че на 11 март, когато излязат официални данни, днешните може да бъдат ревизирани. Самата стойност на икономическия растеж е изведена като сума от размера на БВП през всяко от тримесечията на миналата година и след това сравнена с 2009 г.

В номинално изражение БВП за четвъртото тримесечие е 19.924 млрд. лв., а за цялата 2010 г. възлиза на 70.568 млрд. лева.

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Доц. Наталия Киселова влиза в листите на "БСП-Обединена левица" з...
"Бащата" на валутния борд: Няма никаква полза от еврото, защото л...
Заради неправилно изпреварване е станала тежката катастрофа край ...
Хиляди пенсионери са ощетени заради тавана на пенсиите
Голяма фирма сама изтегли опасен продукт от пазара у нас
Днес изпращаме последния летен ден, утре идва астрономическата ес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).