Икономист: Пет човека и половина блокират държавата, защото нещо не им изнася

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
11:44 / 18.09.2023
1162
Пет човека и половина са склонни да блокират цялата държава, защото нещо не им изнася. А какво е то - че има чужд производител, който предлага своята стока на пазара. За потребителя това е добре - той иска да види всякакъв вид стоки и да е този, който ще си избере. Това заяви икономистът от БАН Гарабед Минасян.

"Има едно основно благо за производителите - да имат осигурен пазар. Ако няма външни въздействия върху пазара, можеш да си правиш каквото си искаш. Протестът е колкото обясним, толкова и странен. Имаше уверение, че цените не се увеличават, когато останат сами на пазара, но от друга страна водещото в инфлацията са цените на храните и ресторантите. Как има уверение, че цените не се увеличават, а именно тези на хранителните стоки дърпат инфлацията нагоре?", каза той пред NOVA NEWS. 

По думите му зърното идва от страна в специално положение - Украйна. "Ако то не се приеме, страната ще пострада. Зърнопроизводителите опонират на силата, като блокират с големи селскостопански машини пътищата", смята Минасян.

От своя страна икономистът Михаил Кръстев смята, че протекционистките политики ще навредят на икономиката и на потребителите. "Проблемът идва от това, че някой е решил да налага забрана, с която да създаде очаквания в производителите, че реколтата им ще бъде продадена на цена, която те определят. А всъщност цената се определя на конкурентен пазарен принцип. Въвеждайки протекционизъм, правим земеделците зависими. Имат шанс да претърпят сериозни финансови щети", обясни той.

Според него е абсурдна идеята да се слагат специални етикети на стоките от Украйна. "Няма дългосрочна визия за целия икономически сектор, колко се произвежда и то стига ли? Целият произведен слънчоглед стига за 50% от капацитета на преработване", посочи Кръстев.

Виж коментарите (4)

Още по темата (279):
30.07.2024 Земеделци: Ситуацията в сектора е прекалено тежка, надяваме се до края на седмицата средствата по "Украинската помощ" да бъдат гласувани
29.07.2024 Отцепниците от ДПС искат държавата да задели допълнителни 320 млн. лева за помощи за земеделците
24.06.2024 Министър Тахов: България настоява лимитът по "украинската помощ" да бъде премахнат или увеличен до 560 000 евро
24.04.2024 МС: Обещаната "украинска помощ" ще бъде изплатена в пълен размер
24.04.2024 Кабинетът на среща с представители на земеделския сектор у нас
25.03.2024 Българските земеделци с финансова инжекция до 170 млн. лева
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).