Икономистите критикуват кабинета заради многото почивни дни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:13 / 27.12.2008
404
Икономистите критикуват правителството, че на фона на световната икономическа криза, да се стимулират хората с толкова много почивни дни е лоша държавна практика. При дълги празници населението изкуствено се стимулира да харчи повече пари. А при криза тези средства трябва да се пестят.

Няма нищо лошо да почиваме по много и често. Но на фона на световната финансова криза, да се харчат пари, вместо да се работи и пести, си е направо развращаваща държавна политика, коментира Лъчезар Богданов от Индъстри Уотч.

"Това, което става сега, е харчене на спестен доход. Това което очаквам е хората да бъдат по-предпазливи, да решат, че спестяванията им са нужни и в малко по-голяма степен да ги задържат, вместо да ги харчат за потребителски стоки или луксозни забавления", коментира Лъчезар Богданов.

В условия на криза населението трябва да мисли как да оцелее, а не да похарчи и малкото, което му е останало. Защото след празниците по време на тежки кризи идват тежки делници.

"Получава се изкуствен натиск да се пътува около 1 - 6 май и около Коледата и Новата година, вместо всеки да си прецени времето кога му е по-удобно веднъж и втори път кога наистина има финансовата възможност. Тогава държавата насърчава едно масово ползване на уикенди, покупки, пакети, пътувания и други. Не знам този стаден тип почивка ми се струва не много съпоставим и приемлив", допълни още Богданов.

Съветът на икономистите е ако сте взели коледни бонуси - не ги харчете до дупка. Спестете поне половината.

Източник: bTV


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тошко Йорданов повежда листите на "Има такъв народ" във Варна
Европейката комисия отпуска спешно близо 11 млн. евро за българск...
Изследване на " Галъп": Говори се, че българинът е русофил на фон...
Бойко Борисов: Кметовете са в листите, за да покажем, че ГЕРБ иск...
Колко им струва на комплексарите да се сдобият с уникален номер н...
Пеевски: Николоски незабавно да бъде обявен за персона нон грата!...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).