Има близо 25 хиляди души, работещи в този сектор, но не и закони

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:13
221
Няма ясна статистика колко човека в България работят като брокери в момента.

"Ако трябва да направим статистиката по това колко компании рекламират в сайтовете за продажби, бих могъл да кажа, че са около 3600-3700 компании, като в тях може би работят между 20 и 25 хил. души“, казва Александър Бочев, председател на Националното сдружение на недвижимите имоти (НСНИ).

По думи на Бочев вече има и места в България, на които брокерите могат да се обучават. В УНСС например е открита специалност "Икономика на недвижимата собственост“, което би подготвило кадрите да бъдат на едно по-добро теоретично и практическо ниво. Такава специалност има и в строителните техникуми. Курсове за брокери с диплома, одобрена от Министерството на образованието, може да се премине и в НСНИ.

"Ако ме питате колко години се учи един брокер, аз бих казал цял живот. Моя колежка, която води обученията при нас каза: "Колеги, брокер се става за 7 години“ – и половината се отказаха. Според мен можете и много по-бързо да станете брокер, казва Бочев и добавя, че това е работа, която зависи много от контактите и познанствата, които всеки има.

Според Бочев младото поколение брокери става популярно чрез социалните мрежи и клиентите идват благодарение на това.  

"Аз съм привърженик на по-старомодния начин на работа. Действително при нас повечето клиенти са с препоръки. Аз се занимавам с тази професия вече 32 години и списъкът ми с препоръки и контакти вече е много голям“, добавя той.

"Ако брокерите съчетават повече от една дейност или професии, това в дългосрочен план не работи", казва Елена Матева, мениджър "Бизнес развитие" в агенция за недвижими имоти

Бочев казва, че през последните години покрай COVID-19 кризата се вдига интересът за покупки на къщи около София и селата около София.

"На много от тези места има проблем с узаконяването на къщите. Да речем вие имате нотариален акт за земята, дори понякога в него пише, че притежавате и къщата, но в някакъв етап се разбира, че тази къща не е узаконена – няма строителни книжа, няма разрешение за ползване от кмета. Преди се издаваха едни строителни билети, с архитектурния проект и така се узаконяваше строителството на тези къщи и aко тези книжа липсват, за един неподготвен човек, може се получат големи загуби“, казва Бочев.

По думи на председателя на НСНИ има някои много важни фактори, които трябва да бъдат включени в евентуален закон за сектора. България е една от малкото държави, в която такъв няма.

Според Бочев на първо място е ценз за хората в сферата, на който трябва да отговарят. На второ да има регистър, в който всеки потребител да се запознае с даденото лице.

"В момента една част от сектора е напълно невидима. Вие си намирате брокер. Казва ви, че е брокер, дава ви една визитка, но вие никъде не можете да проверите той в коя агенция е, колко години е работил, какъв му е опитът. Това може да бъде решено с един единен регистър“, казва експертът.

На трето място поставя вменяването на определени отговорности на брокерите и агентите.

"Казвам брокерите и агентите, защото в нашия проектозакон двете са разделени, както при застрахователите. Брокерът ще е лицето, което ще носи пълната отговорност, а агентите ще бъдат с тези с по-малък стаж и образование, които могат да се развиват и да станат брокери по желание“, добавя той.

НСНИ казва, че в България има нужда и от създаването на браншова камера, която да ориентира целия процес на работа, като ръководните структури на тази камара да бъдат с мандати по няколко години.

Питаме председателя на НСНИ защо до момента в страната ни няма закон, който да регулира дейността на брокерите.

"За съжаление знаете каква е ситуацията с българския парламент и колко често се сменя той. Ние успяхме да създадем такъв проектозакон преди 4-5 години.  Два пъти успяхме да стигнем до парламента, той е входиран в парламента, но така и все още не е стигнало до нас. Моето мнение е, че ние, строителният бранш и проектантите и всички, които са заети с реализирането на имотите като продукт, сме огромна част от БВП и трябва да се обърне огромно внимание на този проектозакон“, казва той пред businessnovinite.bg и допълни, че има наложителна нужда от създаването на такъв закон.

Наем или покупка на жилище: Двама брокери спорят кое излиза по-изгодно

Да живееш "на гости" при хазяите или да плащаш ипотека?

Да очакваме ли още повишение на цените на имотите?

"Когато дойде COVID-19 вълната през 2019-2020 г. повечето прогнози през 2019 г. бяха, че пазарът е достигнал своя пик и предстои ситуация като през 2009 г. За добро или лошо повечето анализатори не уцелиха и в този период цените и броя на продажбите се вдигнаха във въздуха“, казва той и добавя, че не се ангажира да прогнозира колко ще се качат цените на имотите след приемането на еврото.

По негови думи всички страни, които са приели еврото, имат повишение на цените в първите години, така че такова вероятно ще има и в България, но няма да бъде в серизни нива, довеждащи до сътресение на пазара.

Питаме го дали има възможност малкото свободни имоти на пазара в момента да бъдат задържани, за да бъдат продадени на по-високи цени по-късно.

"Пазарът на имоти се движи най-вече от демографията. Хората продават и купуват, защото имат нужда да правят това. Хората се женят, развеждат се, раждат им се деца, възрастните умират и имотите остават на наследници, които трябва да разделят имотите си. Това са най-вече факторите, които движат пазара на имоти. Това не се влияе дали пазарът се движи нагоре или надолу“, казва Бочев.

Неговият съвет е да не се чака пазарът да бъде най-подходящ.

"Много хора през последните години търсят точния момент, защото очакват цените да започнат да падат и ако бяха купили имот преди 3-4 години щяха да спечелят, сега ще го купят по-скъпо. Съветвах клиентите си през 2009 г., когато имаше индикации, че цените ще се сринат, ако бяха продали тогава, а не през 2013 г., щяха да имат 20-30% печалба повече“, казва Александър Бочев.

Националното сдружение на недвижимите имоти организира днес събитие под надслов "Имотите на София: Безплатни консултации за Вашите имотни казуси", което ще се състои в обновената историческа сграда на Централните хали, съобщиха от Сдружението. Консултациите ще продължат от 15:00 до 19:00 часа.

Събитието е първото от поредица събития, които НСНИ ще организира, с цел да помогне на гражданите да вземат по-информирани решения и да избегнат често срещаните грешки при сделки с недвижими имоти, посочват от организацията.

"В Сдружението стигнахме до извода, че голяма част от обществото, което е с негативно отношение към брокерската професия, всъщност е с такава нагласа, защото не знае точно какво да очаква от брокерите, обясни Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение, причината за инициативата. Той посочи, че ако начинанието е успешно, такива консултации ще се направят във Варна, Бургас, Пловдив и други големи градове на страната.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Правителственият самолет кацна в София с евакуираните българите
Главчев: На сегашния полет бяха 89 души, утре се очаква да се съб...
Надежда Нейнски: Ако крайната десница в Австрия сформира коалиция...
Лошото време в страната вдигна под тревога "Пожарна безопасност и...
Екстрадират Паскал от Сърбия
Има определени условия, за да получаваме допълнителния "клас прос...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).