Има още свободни места в СУ "Св. Климент Охридски"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:19 / 23.08.2024
1194
Софийският университет обяви допълнителен прием от над 1400 места за студенти след второ класиране. Според списъка, публикуван на сайта на учебното заведение, над 1000 са свободните места за държавна поръчка, а около 400 - за платено обучение.

Най-много свободни места има за специалност "Информатика" - 48 в редовна форма на обучение. Следват "Информационни системи" с 26 и "Предучилищна и начална училищна педагогика“ - с 25 свободни места.

Микаела Начева е на 24 години. На 15 септември предстои да прекрачи за първи път училищния праг, но вече като начален учител. "Няма по-хубаво нещо от това да работиш с деца. Децата са нашето бъдеще и смятам, че именно учителите са отговорни, за да бъде бъдещето ни по-добро", смята тя.

Завършила е "Предучилищна и начална училищна педагогика" - една от специалностите с най-много свободни места в Софийския университет. "Човек трябва да усеща вътре в себе си дали иска да учи това. Водещо не трябва да бъде какво ще е заплащането. Ако не ни доставя удоволствие, по-добре изобщо да не го записваме", призовава Начева.

В "Студентски град" обаче не всички разсъждават така. "Още не съм сигурна в своя избор, само имам някакви предположения с какво искам да се занимавам", обясни студентка.

Най-желаните специалности след първо класиране в Софийския университет са "Право", "Психология" и "Международни отношения". "Ние нямаме нужда от толкова юристи и толкова психолози", смята председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева.

Тъй като се създавала предпоставка определени професии на пазара да се наводнят с кадри, за разлика от други. Според Василева част от специалностите с най-много свободни места в Софийския университет всъщност са професиите на бъдещето - информатика и училищна педагогика, предава NOVA.

"Винаги, каквото и да се случи, ще са нужни учители - хора, които да обучават. От друга страна, развитието на изкуствения интелект неминуемо ще търси хора с математически умения", прогнозира Василева.

Една от причините за липса на достатъчно кадри, освен демографската криза, се оказва и текучеството на студенти в чужбина.

Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
09.01.2024 Собственици на частни детски центрове искат законови промени и по-строг
контрол
26.12.2023 Недостиг на медицински сестри у нас, закриват групи в яслите
23.11.2023 Близо 800 хил. лв. компенсации за деца без място в детска градина
25.04.2023 Броят на местата в детските ясли се увеличава
01.09.2022 От днес родителите на деца, които не са приети в ясла или детска градина, могат да кандидатстват за компенсации
28.08.2022 В София: Компенсации за родителите на деца, които не са приети в ясли и
градини
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).