Industry Watch: Богатството на българина е нараснало

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
11:06 / 22.12.2012
501
На фона на икономическата криза в Европа, рецесията и забавянето на икономиката в други страни, в България частното финансово богатство на населението нараства. През 2012 г. то се е увеличило с 13% до 48 млрд. лева, обявиха от Industry Watch.

Данните са от редовния доклад на Industry Watch "Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища, четвърто тримесечие на 2012 г.".

Причината за бързото увеличение на финансовите активи е натрупването на спестявания и въздържането на домакинствата от големи покупки - на дрехи, битова техника, потребителска електроника, които биха натежали на семейния бюджет.

Близо 50% от нарастването на финансовото богатство през последните 12 месеца се дължи именно на свитото потребление на тези стоки, отчитат икономистите.

69% от финансовото богатство българинът влага в банкови депозити. Експертите обаче прогнозират, че това ще се промени през следващата година. Причината е новият данък върху дохода от лихви по депозитите. Това ще доведе до по-голям интерес към форми на спестяване, неподлежащи на облагане, сред които са вложенията във взаимни и животозастрахователни фондове.

В края на 2012 г. българските домакинства спестяват все по-дългосрочно. Увеличението на срочните депозити за деветмесечието се дължи изцяло на влоговете със срок над 6 месеца, докато по-краткосрочните депозити замръзват на нивата си от края на 2011 г.

Градските жилища в страната струват общо 140 млрд. лева по пазарни цени към края на септември 2012 г. По този начин съвкупното богатство - финансово и жилищно, на българите надвишава 188 млрд. лева.


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).