Интересната съдба на митрополит Кирил в ДС, бил включен в разработка "Цитадела"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:04 / 19.01.2012
1422
Сериозна агентурна дейност, драматични разкази за вербуване и откровено клепане изскочи от първия прочит на досиетата на висшия клир. Във вторник комисията по досиетата обяви, че 11 от 15-те ни митрополити са били с "пагони" под расата. Без агентурно минало са само патриарх Максим и трима митрополити - Николай Пловдивски, Гавриил Ловчански и Амвросий Доростолски. Останалите са били към Шесто (т.нар. политическа полиция) с две изключения - разузнавачите Симеон (на Западна Европа) и Натанаил Неврокопски.

Интересна е съдбата в ДС на днешния Варненски владика Кирил. Бил е харесан за включване в разработка "Цитадела", с която се набирали подходящи монаси за изпращане в Зографския манастир. Планът е бил да го изпратят студент в Гърция, където 4 г. да учи език, а през ваканциите да ходи в Зографския манастир. Агент "Ковачев" трябвало да издирва и фотографира на документи и ръкописи в Зографския манастир. За целта 4 месеца в общо 76 учебни часа бил обучаван във фотодело. През 1976 г. му купили и апарат "Зенит-ЕМ" за 150 лв. и отделно му дали 100 лв. за лични нужди.

Заминава студент в Гърция, но неприятна случка прекратява плана. Кирил подава молба да стане брат в Зограф и над два месеца чака утвърждаване от Кинотиса (управата на Света гора - б.р.). Шефовете му в ДС пишат в досието му, че по клевета на друг монах са били предприети административни мерки по изгонването му. Понеже не се чувствал виновен и не изпълнил устното нареждане на един от административните служители, началникът на полицията пристъпил към грубо физическо насилие да го отстрани от манастира, нанесъл му побой в двора, откаран бил с полицаи в Солун без капа бос, с вързани ръце. В досието му пише, че е върнат в България принудително заради клеветнически обвинения за неспазване на реда в Зографския манастир. Обвиненията били неоснователни, защото той поискал по надлежния ред да стане брат в обителта. От 25 септември 1981 г. е предложението за закриване на лична разработка "Ковачев", открита на 18 юли 1976 г. Дядо Кирил завършва задочно Духовната академия в България, а на 1 октомври заминава да следва редовна аспирантура в Москва. "При което няма да изпълнява наши задачи", пише в предложението от служителя в ДС делото да бъде закрито и предадено в архив.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
15.11.2012 Митрополит Кирил си бил сменил фамилията
12.11.2012 Митрополит Кирил: Линкълнът е абсолютно евтин - 30-35 хиляди долара
10.08.2012 Варненският митрополит Кирил: Няма от какво да се срамувам
27.01.2012 Митрополит Кирил: Църквата не е партия и за нея не важат правилата с оставки и уличен натиск
24.01.2012 Митрополит Кирил с чиста съвест за агентурното си минало
17.01.2012 Митрополит Кирил - агент на ДС с два псевдонима
Още новини от Национални новини:
Абсурдна ситуация: Заради протеза у нас искат да отнемат категори...
ДАНС: В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуник...
Скок на болните от COVID-19: За какви симптоми трябва да внимавам...
Катастрофа на АМ "Тракия"!
Теглят с жребий серийните номера на машините за гласуване на пред...
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).