Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йордан Божилов: Връщаме се към времената отпреди края на Студената война
Автор: Йоланда Пелова 23:03 / 04.06.2024Коментари (0)1362
©
Нито една страна-членка на НАТО не може да бъде въвлечена във война по силата на чл. 5 от Вашингтонския договор. Когато някой се позове на този член, всяка една държава ще реши дали ще участва. Член 5 няма автоматизъм, което означава, че българските въоръжени сили винаги ще бъдат под български контрол, докато не се вземе политическо решение от българските държавни институции. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш зам.-министър на отбраната, по повод тезата, че България автоматично ще влезе във война заради член 5 от Вашингтонския договор, която по думите му категорично не е вярна.

Според Божилов България трябва да обърне внимание на няколко неща, едно от които изграждане на добри бойни способности: "В българската армия от години не беше инвестирано достатъчно. Трябва да имаме възможност за съвместни взаимодействия и съвместни операции с нашите съюзници, защото ние не разглеждаме нашата отбрана - отбраната на територията на България само като национална операция, ние се готвим да посрещнем всякаква заплаха заедно с нашите съюзните от НАТО и в определени случаи ЕС".

Той изтъкна, че принципите върху, които се е градила европейската сигурност и които са били установявани в продължение на десетилетия, още по време на Студената война, след това разбити и не функционират, тъй като Русия е нападнала суверенна държава. По думите на Йордан Божилов нито една държава не може да счита себе си за сигурна, когато има ядрени държави, които се опитват с военна сила да променят границите и да установят своя интерес: "Това е много притеснително и за това повечето държави в Европа се отърсиха от тази летаргия, от виждането, че само с икономика и с търговски връзки ще се осигури сигурността.

Връщаме се към едни времена отпреди края на Студената война, когато основно се залага на изграждане на въоръжени сили, достатъчни, за да сдържат всеки потенциален противник. Онова време беше маркирано от една конфронтация между два блока, които считаха себе си за неприемливи",обърна внимание председателят на Софийския форум за сигурност.

Йордан Божилов припомни, че в теорията на комунизма се е считало, че двете системи неизбежно ще влязат във въоръжен конфликт: "За това се инвестираше толкова много в отбраната. В края на Студената война икономиките на социалистическите страни грохнаха. Рискът от подобна ситуация е видим. Надявам се, че и Русия, и Украйна ще успеят да намерят подхода, който ще доведе до края на войната, в противен случай тази война може да ескалира и може да излезе извън територията на Украйна".

Според бившия зам.-министър на отбраната изграждането на армия не е самоцел, а оценка на риска: "А ние виждаме, че има ясен и определен риск от конвенционална война. Ето защо ние трябва да изградим способности, за съжаление, не бяхме инвестирали дълги години в отбранителното дело и сега трябва да наваксваме. НАТО и ЕС са силни в единството си, ако има силна оценка на риска, ако има готовност за действие - всички като един, тогава НАТО и ЕС наистина ще бъдат силни".

Божилов подчерта, че България трябва да се отнесе много сериозно и към риска, наречен хибридна заплаха: "Срещу нашата държава се води дезинформационна, пропагандна война, война на фалшиви новини. Всичко това е с цел да се внуши съмнение в нашите хора, в управлението или в пътя, по който сме избрали да вървим, да се внуши съмнения в НАТО, да се внушат съмнения в нашите партньори, да се внуши съмнение в правилността, че подкрепяме Украйна - държава, която се защитава от агресор. Ако подходим по-сериозно към тази заплаха бихме могли да бъдем вътрешно по-единни. Единството на народа е много важно, за да има силна и ясна политика. Това се отнася и за всички други държави в НАТО.



Още по темата: общо новини по темата: 119
28.06.2024 »
28.06.2024 »
28.06.2024 »
28.06.2024 »
28.06.2024 »
27.06.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Косовският въпрос
Отношенията София-Скопие
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: