Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йордан Камджалов: В нашия Интердисциплинарен просветен център за първи път в България ще бъдат представени абсолютно индивидуални образователни пакети за различни възрасти
Автор: Ива Дойчинова 20:05 / 08.10.2023Коментари (0)960
©
Тя е и световна, и европейска, но и е българка – така ще започна след нашата шапка "България, Европа и светът на фокус", защото в студиото ни е Елизабет Паисиева, здравейте.

Елизабет Паисиева: Здравейте.

Много ми е приятно, че сте на територията на България и София, и Радио Фокус разбира се, вие пребивавате в последните години в Норвегия, където сте мениджър на националния отбор по художествена гимнастика. Преди малко казах, че сте започнали да тренирате на седем. Стела Салапатийска – една звезда и легенда от българската художествена гимнастика е ваш личен треньор, и с нея всъщност постигате много големите си успехи в разстояние на цели 9 години. Какво е художествената гимнастика за вас и продължава да бъде?

Елизабет Паисиева: За мен на художествената гимнастика е училище за живота. Всичко, което съм като личност, е благодарение на спорта, разбира се и на моите родители, но всички хора, които срещнах по пътя ми, всички мои треньори, балетни педагози, връзката, която изградих с всеки един, който беше около нас когато растях като състезател, съм благодарна, че ми помогнаха да бъда това, което съм. И това се опитвам винаги да предам на моите състезателки.

Когато говорим за такива имена и легенди, защото за България художествената гимнастика и нещо като част от ДНК-то ни, като казанлъшката Роза Дамасцена да речем, има златен стандарт. Без да подценявам никого, нито руската школа, нито другите, които напредват в момента, но ето вие изнасяте това можене в Норвегия, както го направиха и сестрите Дунавски, както някаква част от златното ни поколение. Какво е да преподаваш това, което за България е може би наистина част от златния ни стандарт, в Норвегия да речем?

Елизабет Паисиева: Да, наистина аз вярвам, че художествената гимнастика е заложена в нашата ДНК, тъй като от 13 години работи извън България. Работила съм и в Норвегия преди тази основна позиция на мениджър на националния отбор, работила съм във Франция шест години, много е висок стандартът, в който ние живеем.

Това щях да попитам – задължаващо ли е?

Елизабет Паисиева: Да, винаги се стремим ние, като българки, да предадем максимума от нашите знания в нашия спорт. Затова толкова много ни търсят. Ние сме абсолютно отдадени. Ние когато влезем в залата, за нас това е животът. И нямаме момент, в който да се разконцентрираме, винаги искаме максимално да предадем всичко, което знаем на децата, които са в залата. А понякога все пак има разлика в културата.

И тя не е малка. Сега обаче да направим една връзка. Казахте "децата“, всъщност вие в последните 13 години живеете и работите извън България, отдадени на деца чрез художествената гимнастика. След малко обаче отиваме към резкия обрат във вашия живот, защото вече вие сте свързани с Просветната школа на Йордан Камджалов. Той обяви тази новина тук, в ефира на Радио "Фокус". Неговата отдаденост към децата и младото поколение, и начинът на възпитаване в стойности е нещо, което съм чувала неведнъж. Казах преди малко, заигравайки с името на предаването, световно, европейска и българска: след 13 години мениджмънт посветен на художествената гимнастика, която е и вашия живот в крайна сметка до този момент, вие се връщате в България. Тази история обаче искам да си излезе от вас. Какво се случи? Какво ще правите тук?

Елизабет Паисиева: Това лято съвсем, съвсем случайно във Facebook ми попадна една обява, много интригуваща – фондацията на маестро Йордан Камджалов търсеше координатор за своята фондация. И аз реших да си подавам документите, така стори ми се много интересно. И почти на шега всъщност си пуснах документите. И обратно се свързаха с мен, преминахме етап на интервюта и в процеса всъщност на тези интервюта, маестро Камджалов ме покани да бъда директор на този нов Просветен център, който заедно ще градим.

Това е наистина много сериозна стъпка. Как я възприемате? Преди малко казах, вие сте отдадена на децата така или иначе, макар извън България в последните 13 години, а сега ще правите нещо качествено различно. Разкажете ни какво ще гредите заедно с Йордан Камджалов в тази Просветна школа, Просветен център?

Елизабет Паисиева: Всъщност ще градим личности, български деца и български личности, захранени с нашата идентична, с това да развият максимална техния потенциал. За мен работейки 13 години извън България, аз всъщност никога не съм искала да работя извън България, просто така винаги ме отвеждаше художествената гимнастика, и аз много обичам да пътувам, обичам да преоткривам нови култури. И така се задържах доста дълго. Но всъщност аз винаги съм искала да направя нещо за нашата страна, за нашата България. И това такъв гениален човек, такава личност като маестро Камджалов, и заедно да работим за бъдещето на България, за мен това е най-голямата мотивация. Няма нищо по-мотивиращо. Може би това е останало и от годините, всъщност не може би, със сигурност от годините когато се състезавах за България, за мен винаги беше престиж да нося името на България на гърба си, и за мене винаги е много мило когато става въпрос за България.

Какво ще представлява този център? Откъде ще тръгнете, как ще го ситуирате, как ще го извисите като наистина просветен център? Защото тази дума "просвещение“ и "просвета“ е много силна, това не е просто школа по нещо си, без да подценявам дори математика, напротив, там само респект, но въпреки всичко сякаш претенцията е по-голяма. Какво ще представлява тя?

Елизабет Паисиева: Всъщност този Просветен център той е не само просветен център, той е Интердисциплинарен просветен център. И всъщност идеята тръгва от това нестихващо желание и стремеж на човека да бъде една съвършена личност, да развива не само една насока от своя талант, но няколко, както е било в Античността. И всъщност това е една невероятна идея на маестро Камджалов, която аз също абсолютно приемам като моя мисия, и всъщност искаме да създаваме не само музиканти или само математици, но и децата да имат възможност да се докосват и до музика, и до математика, и физика, и шахмат, и в бъдеще да се развием като един голям университет, дай Боже.

Лоу, до там?

Елизабет Паисиева: Да.

Добре, това е школа, малко е като Магнаурската. Започвате от базата, от децата, едно разлистване като лъчение във всички сфери на изкуствата, спорта, мисленето, талантите и т.н., и ще станете и университет. Все по амбициозно става. Сега и маестро Камджалов е на телефонната ни линия. Здравейте.

Йордан Камджалов: Здравейте. Много се радвам да се чуем.

И аз много се радвам да се чуем сега ще чуем и вашата част от историята. Елизабет разказа как след 13-годишна международна кариера, посветена на художествената гимнастика и обучението на деца в нейните умения и майсторлък, тя е приела вашата покана, първо е кандидатства за координатор и след това е приела да бъде директор на този нов център. Вие какво харесахте в нея и защо избрахте точно този млад, много усмихнат, много опитен вече и състезател, и мениджър да оглави центъра?

Йордан Камджалов: Ами да, ви казахте особено важни неща – млад, опитен, една изключително отговорна, трептяща за българското дама, която виждаме, че от десетилетия трупа своя международен опит. Аз много исках хора, които са дишали международен въздух, да бъдат част от нашия екип. Хора, които да може да виждат българската реалност от една страна критично, от друга страна да могат да я виждат с голяма любов и да искат да й изслужат. А вие казахте 13 години в началото, нали?

Тринадесет.

Йордан Камджалов: Това е много интересно, че ние създадохме пък Фондация "Йордан Камджалов“ преди 13 години, така че явно ние сме се подготвили 13 години за този момент, и тя се е подготвила извън граница 13 години за този момент. Представете си, се срещат две траектории житейски, за да създадат едно чудо. Аз много разчитам на г-жа Паисиева, и тя има изумителни качества, вие видяхте в разговора досега. Мисля, че само човек с много голямо сърце, с много голяма воля, защото всеки един истински спортист, каквато и тя, с всички тези постижения, това са хора с огромен дисциплина и с огромна воля. Като се добави и сърцето към това нещо, става онази магия, която ние търсим в екипа.

Сега, след като стана дума за международен опит и дишане на международен въздух, нека да капнем и онази капка античност, за която спомена преди малко Елизабет. А тя каза, че във вашия Просветен център ще има нещо от Античността, когато се развивало и тялото, и духа, и мисълта, и философията, всичко наведнъж. Каква е наистина отликата на вашия Просветен център от последния път, когато говорихме, вие първо в нашия ефир на Радио "Фокус“ обявихте новата детска школа, има сякаш развитие, вече говорим за Просветен център. Какво е това развитие?

Йордан Камджалов: Да, г-жо Дойчинова. И то не детска школа – Интердисциплинарна школа за всички възрасти. Аз, както казвам често, и това не е шега – нямам търпение да се пенсионирам да си запиша на специализирани курсове по математика. За мен това е изключително вдъхновение и изключително отговорно същевременно. Така че от 6 до 76, всеки може да се записва. Това са едни просветени цикли за цялото общество. Вътре ще се преподават, както преди малко казах и науки, и изкуства. Знаем от Античността, че математика, физика, философия, реторика, спорт, атлетика – тези неща, всичко като възпитание те вървят заедно за изграждането на здравия човек, на пълноценния човек. На мен ми се струва, че нашето общество, което го виждаме така доста болно и разединено, може би в него не е възпитаван този цялостен човек. Ние сме вътрешно нецялостни, вътрешно разпокъсани, и после излизаме по площадите и по телевизията да се караме, а може би трябва възпитаме истинския човек здрав, за да имаме здраво общество.

Нецялостен човек. Може би точно това Античността – цялостното му развитие във всички сфери и обеми. Поздравления за това, че аз ще мога да се запиша на физика, всъщност без да съм се пенсионирала. Елизабет ме покани на физика. Аз бих посегнала към някой музикален инструмент.

Йордан Камджалов: Прекрасно.

Все се струва, че цялостният човек или трябва да пее, или трябва да свири също така.

Йордан Камджалов: Да, и тука това не е просто една прекрасна концепция, един блян, но тази школа, която за мен е огромна често г-жа Паисиева ще оглави, ще преподават капацитети от международен ранг.

Кои ще бъдет те?

Йордан Камджалов: Първото международно име съм аз. Второто, това е изключителният цигулков педагог г-жа Благородна Танева, която над половината и 80% може би от международните отличия в цигулката са от нейната школа, нейни ученици са в цяла Европа и в целия свят. Тази година тя празнува 40-годишен юбилей. И в края на октомври даже започваме турне, посветено на нейната сензационна педагогическа дейност. Една друга легенда е Теодоси Теодосиев.

Страхотно, Теодосий ще преподава?

Йордан Камджалов: Сега това са едни тайни, които отново започваме да ги казваме за пръв път във ваш ефир.

Вече не са тайни.

Йордан Камджалов: Да. Математиката и физиката са много важни за нас, музиката е много важна за нас, спортът е много важен за нас и в момента тече дискусия кой да бъде привлечен за шахмата. Не заради актуалните свръхпостижения на България в шахмата, това беше концепция от години, от самото зараждане на идеята за школата, че шахмата е едно нещо, което се води спорт, но същевременно е толкова изключително интелектуално и стратегическо постижение само по себе си. И смятаме, че е един особен хибрид, дисциплинарен хибрид, който с удоволствие бихме ползвали.

Това наистина е, как да кажа, стратегия за живота е шахът. Може би това ще бъде и начинът на мислене на алфа поколението, поне така говорим тук често в Радио “Фокус", че родените след 2009 г. реално мислят като шахматисти, много ходове напред. Може би Елизабет вие да допълните още нещо за формулата на Тео, щях да кажа, защото филмът за Теодоси Теодосиев се казва така. Формулата по която избирате вашите възпитаници.

Елизабет Паисиева: Нашият просветен център? Както маестро Камджалов каза, нашият център е отгорен за всеки от 6 до 76 години. Всеки, който иска да развие своя максимален капацитет, своя талант или иска да преоткрие нещо ново в себе си, тъй като във всеки един от нас в различните етапи от живота търсим нещо ново искаме да сме по-добри. Всеки един човек е абсолютно добре дошъл.

Това, което каза Елизабет всъщност е много провокативно, защото никога никой не бива да бъде уседнал, независимо на кой ъгъл на своята годишнина е. И винаги може да развие и доразвие нещо в себе си. И отново към маестро Камджалов, защо е важно... Ето казвам ви един пример, тъй като сега снимам “Будител на десетилетието" онзи ден се видях буквално с 96-годишният проф. Минко Балкански, той е физик и е бил най-близо до Нобеловата награда от българските физици. На 91 години той е започнал да учи пиано, ето това имам предвид, когато казвам за може би осъзнатото усилие ние през цялото време да продължаваме да развиваме някаква част от себе си и от своята пълноценност. Маестро Камджалов, може би да довършите този начин на мислене, защо е важно да надграждаме, учим нови умения и да се впускаме в такива много царствени територии, като шаха, например?

Йордан Камджалов: Много ви благодаря, че споменахте легендата Балкански, аз наскоро го цитирах, т.е. това е пример за личност, за достойнство, за възрожденско мислене, за постижения същевременно за отношение към България. Той може би е най-големият жив спонсор на образоване в България.

Категорично.

Йордан Камджалов: Той е пример за подражание във всяко едно отношение. Това, което исках да вмъкна, ако позволите, както може би, да, стана вече въпрос, ние продължаваме да търсим най-подходяща сграда, в която да се случва най-подходящото образование за най-подходящите хора. Искаме да представим нещо, което в пълен смисъл да олицетворява идеята. Съвсем скоро ще го имаме, но ако някой има идея нека се свърже с нас. Също това, което искаме да кажем на всички български родители, а и вече пораснали, които могат сами да се записват, вече могат да се свързват чрез всички публични контакти на Фондация “Йордан Камджалов" да се свързват с нас. Ше бъдат пращани скоро едни специално разработени индивидуални интердисциплинарни планове за хората. Мисля, че за първи път в България, не знаем и извън България да има такова нещо, ще бъдат представени абсолютно индивидуални, като индивидуална кройка за тялото на човека образователни пакети за различни възрасти, за различни доминанти в способностите на човек или за специфични слабости, които той иска да развива. Така че подходът ще бъде безпрецедентен, хората вече могат да се обръщат към нас, както за съдействие, така и за записване. И в продължение на това, което казахте, много се радвам, че в България се случва една мечта. И много се радвам, че точно в земите на траките, на Орфей, на земите на мистериите, на земята на която са се случвали толкова много чудеса и в наука, и в изкуство, и в история, и в творчество, в дух в последните хилядолетия, бих казал, че ние тръгваме по един нов начин към нещо бих казал добре забравено старо. За мен е важно да се знае, че ние от екип и Камджалов, ние не измисляме нещо ново, ние стъпваме върху едни ултра устойчиви, доказани фундаменти, от които нашето общество по особен начин е абдикирало. А може би точно те биха били гаранция в едно социално и индивидуално здраве.

Всъщност вие стъпвате на едни утвърдени фундаменти на социално и индивидуално здраве. Връщането на античната представа за пълноценната и пълно чувстваща се личност, този нов просветен център очаква своя дом. Така че ако имате идеи, скъпи слушатели, ако имате предложения, ако вече го визуализирате, вашите идеи могат да стигнат до Фондация “Камджалов" чрез всички публични контакти. И още веднъж новината от днешното ни предаване Елизабет Паисиева, усмихната, лъчезарна, вдъхновена и развълнувана поема пътя на директор на този образователен проект. Много ви благодаря, че ми гостувахте маестро Камджалов, за мен беше удоволствие. И надявам се, ще продължим да следим отблизо вашия проект.

Йордан Камджалов: Много ви благодаря, до скоро.

Елизабет Паисиева: И аз много благодаря.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ремонти във Варна
Почина актьорът Матю Пери
Проблеми с боклука във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: