Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йотова: Рецептата за устойчивите българо-китайски отношения е взаимно доверие
Автор: Екип Varna24.bg 11:31 / 28.09.2024Коментари (0)697
©
Българският и китайският народ продължават уверено да пишат историята на своето дългогодишно приятелство. Рецептата за устойчивите българо-китайски отношения е взаимно доверие, уважение, желание за опознаване, диалог и партньорство. Още по-ценна е тази рецепта в днешния все по-разделен и конфликтен свят. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави присъстващите на тържествения прием, организиран от посолството на Китайската народна република в София по повод 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В приветствието си Йотова изтъкна активните двустранни отношения в редица области, като посочи значителния ръст на търговския стокообмен през последните години. "Китай е стратегически партньор на България. Това е ясно заявено в ключовата декларация, която през 2019 г. приеха президентите Румен Радев и Си Дзинпин", заяви вицепрезидентът. Като пример за активното двустранно сътрудничество тя посочи организирания наскоро и открит от българския държавен глава в София голям търговски форум на водещи китайски компании, лидери в областта на технологиите, иновациите, дигитализацията, банковото дело, логистиката, транспорта и енергетиката. Илияна Йотова припомни и българската амбиция, изразена от президента Радев пред президента Си Дзинпин за откриването на клон на китайска банка, както и директна авиолиния София-Пекин.

Вицепрезидентът подчерта и възможностите за повече съвместни проекти в рамките на инициативата "Един пояс – един път", както и във формата "14+1". "Стратегическото географско положение на българската държава ѝ отрежда ролята на мост между Европа и Азия. България може да бъде посредник в задълбочаването на отношенията между страните от Централна и Източна Европа и Китай", заяви Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна активните контакти и в областта на културата чрез дейността на Института "Конфуций" и Китайският културен център. "Да продължаваме да насърчаваме развитието на културните връзки между българския и китайския народ с изключителните постижения на многовековните ни история, култура и традиции. По-често да препрочитаме уроците на миналото и да черпим от мъдростта на дълголетните ни цивилизации", заяви Илияна Йотова. Тя изтъкна и важната роля за двустранните отношения на Българската редакция към Китайската медийна група, която чества своята 50-годишнина








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Природни стихии
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: