Искат етичната комисия на БЛС да се произнесе по случая с отрязаната ръка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:15 / 19.08.2011
841
Национална пациентска организация за пореден път призовава Комисията по професионална етика към Български лекарски съюз, с председател проф. Милан Миланов, в най-кратки срокове да излезе с официално становище по случаите с ампутирани крайници след направена коронарография, като:

Посочи конкретните виновници за случаите на Милко Михалев и Манчо Гълъбов, за да могат пострадалите пациенти и техните близки да потърсят съдебна отговорност и адекватни обезщетения; Да предприеме съответните действия за санкциониране на виновниците; Да предприеме действия за ограничаване възникването на подобни случаи в бъдеще.

"Считаме, че е дълг на съсловната организация на лекарите да работи за повишаване престижа на професията и за спазване на законовите изисквания, правилата за добра медицинска практика, както и за добросъвестното и хуманно упражняване на професията. Зачестилите случаи на съмнения за небрежност, неспазване на основни медицински стандарти, довели до сериозни увреждания на здравето, включително и до летален изход, уронват престижа на цялото лекарско съсловие. Смятаме, че именно Комисията по професионална етика към Български лекарски съюз е органът, който на съсловно ниво би следвало да разглежда компетентно и безпристрастно сигналите за нарушения, да се произнася своевременно, както и да налага наказания при установяване на нарушения", казват от Националната пациентска организация.

Оттам призовават Български лекарски съюз своевременно да предприеме необходимите действия, за да се запази доброто име на лекарското съсловие и да се избегне влошаване на качеството на здравеопазването и срив в обществения престиж на най-хуманната и отговорна професия, както и да бъдат защитени интересите на пациентите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
26.03.2012 Отмениха глобата от 3000 лв. на управителя на "Кардиолайф"
23.02.2012 Милко с отрязаната ръка свидетел по делото срещу “Кардиолайф"
22.02.2012 След 30 дни решават за изхода на делото за санкциите на "Кардиолайф"
22.02.2012 Управителят на "Кардиолайф" се жалва за наложени санкции от "Медицински
одит"
21.02.2012 Управителят на "Кардиолайф" се жалва за наложени санкции от "Медицински
одит"
22.08.2011 Лекар: Риск от извършването на коронарография винаги съществува
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).