Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат мидите на пазара да са опаковани и с етикети
Автор: Екип Varna24.bg 16:40 / 27.11.2012Коментари (0)663
© Impact Press Group
Мидите на пазара да са опаковани и с етикети. За това ще настояват от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ. Около това становище се обединиха днес участниците в организирана кръгла маса на производителите на миди у нас.

Форумът бе във Варна. Организатор е асоциацията БГ ФИШ. Кръглата маса е първата по рода си, на която се поставиха проблемите на производителите на миди.

Сред основните проблеми е неравнопоставеността на хората от този бранш. Не всички производители са регистрирани по надлежния ред. Става въпрос за това, че Българската агенция по безопасност на храните е издала 12 регистрации на фирми за производство на миди. В същото време разрешителните, подписани от ИАРА, са на 41 производители. Данните предостави д-р Йордан Господинов, който е изпълнителен директор на БГ ФИШ.

Според него всички трябва да имат равен старт, да плащат еднакви такси и да са на еднакъв контролен режим. В противен случай се получава така ,че голяма част от фирмите-производители на миди, работят в сивия сектор и тяхната продукция не е одобрена от агенцията по безопасност на храните.

Етикетирането на мидите в търговската мрежа ще реши проблема донякъде. Така по-лесно ще се проверява произходът на продукцията. Според д-р Господинов обаче ще има нужда и от законодателни промени, които да регламентират този бизнес.

Друг от засегнатите проблеми на кръглата маса е държавният мониторинг на морската вода. Преди време той е извършван от Министерството на околната среда и водите. Сега обаче тази отговорност е стоварена върху фирмите. Д-р Господинов смята, че трябва да се възстанови държавният мониторинг на морската вода със залегналите в него показатели за изследване. Така ще е ясно в кои райони на морската ни акватория могат да се правят акваферми и в кои не.

Собствениците на мидени ферми преди десетина дни настояха и за по-висок контрол и охрана на техните плантации от страна на държавните институции. От години плантациите са обект на набези от страна на местни рибари, които повреждат съоръженията. От БГ ФИШ са се обърнали по този въпрос към министрите на вътрешните работи, земеделието, ИАРА и кметовете на Созопол и Приморско. До момента отговор по темата има само от кмета на Созопол, каза д-р Господинов. В писмото до БГФИШ се казва, че местната власт в морската община няма правомощия да се намеси в частни спорове.

Припомняме, че голяма част от фермите по Южното и Северното Черноморие са изградени с евросредства по проекти. Опазването на тези съоръжения обаче се оказва трудно, а загубите от повреждане на плантациите за година са милиони левове.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Зима 2023/2024 г.
Винетки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (457) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1719) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: