Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат забрана на добива на полезни изкопаеми по Черноморското крайбрежие
Автор: Екип Varna24.bg 16:50 / 16.07.2013Коментари (0)1576
© Bulfoto
Национална асоциация "Българско Черноморие" изпрати отворено писмо до управляващите. Ето какво искат те чрез него:

С настоящето, искаме да изразим своят протест срещу двуличието на властите! Настояваме за обществен дебат и забрана на добива на полезни изкопаеми по Черноморското крайбрежие.

Уважаеми, Господа управляващи,

Силно сме смутени от факта, че докато Народното събрание на РБ приема забрана за строителство и разпореждане върху държавни земи по Черноморието, в същото време Министърът на икономиката и енергетиката издава разрешение за проучване на подземни богатства - строителни материали в гр. Ахелой!

Протестираме пред НС и МС заради скандалните действия в стил: "лявата ръка не знае какво върши дясната" Парламентът декларира, че е "особено" загрижен за опазване на Черноморското крайбрежие и поради тази причина приема забрани, ограничения и мораториуми върху земите в зона "А" и "Б". От друга страна правителството, което е избрано от парламента, решава да открие процедура за каменна кариера (най-вероятно там ще се използват и взривове, тежки машини и тежкотоварни камиони), която се намира в землището на черноморския курорт Ахелой. Тази каменна кариера е планирана върху частни имоти. Ние предполагаме, че идеята за Национален парк "Българско Черноморие" е "добре обмислена" в съчетанието с каменни кариери и взривове. Затова задаваме следните въпроси:

• Кой ще спечели от слагането на ръка върху всички държавни земи по Черноморието и обявяването им за Национален парк?
• Кой ще има печалба да се сложи ръка върху частни имоти, за да взривява камъни?

Уважаеми, г-н Министър на икономиката и енергетиката Стойнев,


Национална асоциация "Българско Черноморие" настоява веднага да оттеглите издадената от Вас заповед за проучване на подземни богатства - строителни материали в гр. Ахелой, общ. Поморие.

Уважаеми г-н Станишев,

Знаете ли за идеята за тази каменна кариера? Призоваваме Ви публично да изразите становище дали желаете Национален парк "Българско Черноморие" или каменни кариери в Черноморските градове.

Уважаема г-жо министър на околната среда и водите Михайлова,

Смятате ли, че заповедта откриване на производство по предоставяне на разрешение за проучване на подземни богатства в гр. Ахелой, ще доведе до "Камънигейт" по подобие на "Дюнигейт" в гр. Несебър, защото и двете територии попадат в зона НАТУРА 2000.

Национална асоциация "Българско Черноморие" настоява за обществен и парламентарен дебат на случващото се. Настояваме още за въвеждане на зона "C" по крайбрежието, която да обхваща 10 км. от границата със зона "А". В тази зона да бъде забранено, чрез държавата на несобственици на земи да се разпореждат с подземните богатства. Проучването, добива и експлоатацията на подземни богатства да се допуска само, ако заявителят за такава концесия предостави предварително договори за собственост на земята или предварителни договори със собственици на земята, в които ясно е упоменато, че ползването ще бъде във връзка с искане за концесия за проучване, добив и експлоатация на подземни богатства.

Национална асоциация "Българско Черноморие" ще подкрепи обявеният протест за блокиране на пътя "Поморие - Слънчев бряг".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: