На пазара у нас няма вредни за здравето продукти напомни месопреработвателят. Според него определянето на продуктите като качествени и некачествени също е доста субективно. В основни линии хората искат храната им да е вкусна и да са сигурни, че не е вредна. За съжаление поради ниските доходи на голяма част от населението, хората се насочват предимно към най-евтините храни. Ниските цени не са нещо вредно за здравето. Разликата е в хранителната стойност. Животинският белтък носи всички аминокиселини, които са необходими, за да се получи хранене на мускулите, на мозъка и цялото тяло. Там, където има нереално ниски цени, всеки нормален човек има за какво да се замисли. Това опира до потребителска култура и до контрол. През последните години обаче българите все повече се интересуват от състава на храните, а предприятията имат добри системи за самоконтрол. Макар качеството да е категория, която европейският законодател по никакъв начин не третира, все повече започва да се говори и за него, сподели Вътев.
У нас най-много се търсят и се купуват кренвиршите, за разлика от старите страни членки. Обяснението е просто - това са най-евтините колбасарски продукти. Половината от потреблението на всички месни продукти в България се пада на кренвиршите. Останалите продукти, които са стотици видове, заемат другите 50 процента от пазара. През изтичащата година потреблението на месни продукти се е свило с около 14 на сто, сочи проучване на асоциацията.
Източник: Монитор