Историкът Димитър Атанасов: Проектите за генериране на конфликти, като този между България и Македония, продължават да работят

Автор: Харитина Агопян
Коментари (0)
18:34 / 04.10.2023
1025
Генералитетът на Сърбия продължава да дрънка с оръжия и да нагнетява напрежение на национална основа. Те продължават да държат задкулисни лостове на власт и влияние в Белгард. "Настоящата косовска власт пък мобилизира и националистически послания. В Косово съществува либерална прослойка, но и голям брой националисти, които вярват в смисъла на дейността на Армията за освобождение на Косово и в насилието“. Така историкът Димитър Атанасов коментира горещата тема "Косово“ в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Проектите за генериране на конфликти като този между България и Македония продължават да работят. В този контекст може да се разглежда и актуализирането на спора в Косово между сърби и албанци, допълни Атанасов. "Това води до политически и икономически дивиденти на онези, които управляват тези потенциали“, добави той.

"Надявам се културните различия един ден да ни подтикнат не да издигаме високи бели дувари помежду ни, а да разпалят желанието ни да опознаем другия. За съжаление проектът на съвременните национални държави се опитва да ни "учи“, че другият не е важен, че съседните държави ни дължат или ако не ни дължат, то непрекъснато искат да ни отнемат нещо“, изясни тезата си историкът.

Балканският регион продължава да бъде място, където се мисли в етнически категории. "Ние още сме в плен на мита на 19 век, в който нацията е представена като хомогенна смес от един етнос. Това е невъзможно в нито една точка на света“, смята Атанасов.

Русия постепенно измества потенциала си за конфликти от Сърбия другаде и това означава, че там населението е оставено на местните деятели. "Връзката с Москва изстива и това дава възможност на Вучич да се автономизира“, заяви още историкът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (868):
29.06.2024 Йотова: Северна Македония и Сърбия трудно ще влязат в ЕС
25.06.2024 Пеевски за Мицкоски: Избра конфронтацията и погазването на европейските принципи
23.05.2024 Радев: България очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна
Македония
19.05.2024 Новият президент на Северна Македония произхожда от български род
14.05.2024 Силяновска се опитва да се представи като независима, смята Виктор Канзуров
13.05.2024 Главчев с остра позиция към новия президент на РС Македония
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).