Ивайло Калфин: Ще бъде много лоша идея, ако се повтори "сглобката" по някакъв начин и под някаква форма

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
17:55 / 12.09.2024
1165
Пред България има много проблеми, много въпроси, много възможности, които могат да се използват, само ако има стабилно правителство, което може да поеме ангажимент за следващите няколко години. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Ивайло Калфин.

По думите му политическите сили в България упорито не показват възможност да организират управлението на държавата, което продължава вече доста дълъг период и се превръща в много тежък хроничен проблем. "Няма достатъчно политическа отговорност и няма достатъчно политическа воля, за да се заемат под контрол нещата в държавата. И след като това продължава толкова дълго време, човек си задава въпроса дали пък на някой не му е по-удобно по този начин да бъде държавата, вместо да има ясно политическо управление.“

Според него ще бъде много лоша идея, ако се повтори "сглобката“ по някакъв начин и под някаква форма. Необходими са няколко стъпки за създаване на едно работещо правителство са, посочи още той, като според него държава се управлява с мнозинство в Народното събрание. "И след като една партия не може да спечели голямо мнозинство, това предполага създаването на коалиция с ясно разписано коалиционно споразумение, споделени отговорности, ясни цели пред обществото, така че да бъде на всички ясно какво се случва и какво ще се случва,“ каза Ивайло Калфин.  

Бившият министър изрази съмнение, че ще се случи нещо по-различно от предишните 6 опита, тъй като това са същите играчи и същите партии, в които той не вижда особен потенциал. "Надявам се в един момент някакво просветление да дойде в основните политически партии и да разберат, че те са създадени не само, за да създават скучни сериали по медиите и в парламента, а да управляват, и то да управляват добре държавата, да отговарят на това, което хората очакват от управлението,“ сподели той и добави, че докато партиите не изпълняват функцията си и не носят отговорността, за която са избрани, каквато и избирателна система да измислим, изборите за парламент са безсмислени. "Това не е от системата, това е от материала.“

Виж коментарите (0)

Още по темата (372):
19.09.2024 Асен Василев: Славчев остава шеф на Комисията за противодействие на корупцията, въпреки че тя не работи
19.09.2024 Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в Ливан
19.09.2024 Румен Христов: Не е хубаво да се казва: "С този никога" - това беше грешката на ПП-ДБ
18.09.2024 Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборите, трябват законодателни промени
18.09.2024 Министри към Главчев: Всички дейности по подготовка на изборите вървят по график
18.09.2024 Премиерът Главчев: Предстои удостоверяване на машините за вота в петък
Още новини от Национални новини:
Трифонов: Македония е част от моето сърце като българин!
Донко Узунов е новият изпълнителен директор на ДКК
Антон Славчев остава шеф на антикорупционната комисия
Пребиха мъж заради паркомясто: Посегна ми с юмрук и ме удари, изк...
Радев: Историите на децата, преборили онкохематологични заболяван...
Специален анализ казва има ли нужда от трета лента на АМ "Тракия"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).