Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Кондов на Общото събрание на ООН: Голямата българска общност в Молдова е ключов градивен елемент на нашите двустранни отношения
Автор: Екип Varna24.bg 20:45 / 22.09.2024Коментари (0)363
©
Министърът на външните работи Иван Кондов пристигна в Ню Йорк, където от днес до 27 септември ще вземе участие в делегацията по откриването на Общия дебат на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, който тази година ще бъде на тема "Да не изоставяме никого: Да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения“.

В първия ден от посещението си министър Кондов участва в откриването на Срещата на върха за бъдещето, посветена на търсенето на решения за по-добро бъдеще през многостранното сътрудничество. Иван Кондов е част от водената от министър-председателя на Република България делегация за Срещата.

В рамките на форума българският външен министър проведе днес и няколко двустранни срещи със свои колеги.

"Голямата българска общност в Молдова е ключов градивен елемент на нашите двустранни отношения и мост на приятелство и сътрудничество между нашите страни".

Това послание отправи българският външен министър на срещата си със заместник министър-председателя и министър на външните работи на Република Молдова Михай Попшой. Той отбеляза, че отличните отношения между България и Молдова се крепят и на нашите общи европейски ценности и подчерта, че пътят на Молдова към европейска интеграция, който България последователно подкрепя, създава допълнително благоприятен контекст за тяхното по-нататъшно динамично разширяване.

Иван Кондов разговаря и с министъра на външните работи на Ислямска република Иран д-р Сейед Аббас Арагчи. Срещата бе в продължение на проведения между двамата на 1 септември т.г. телефонен разговор, по време на който Иван Кондов го поздрави по повод назначаването му няколко дни преди това за външен министър на страната. При личната си среща в Ню Йорк двамата отново обсъдиха възможностите за поддържане на диалог и за взаимодействие по въпроси от взаимен интерес – както в двустранен план, така и в сферата на актуалния международен дневен ред.

Двамата дипломати бяха единодушни, че съществуващата дългогодишна историческа традиция в българо-иранските отношения е солидна основа за едно градивно и конструктивно бъдещо взаимодействие. По време на разговора Иван Кондов използва възможността да запознае своя събеседник с усилията на българското правителство за успешно разрешаване на казуса със задържания в Йемен екипаж на кораба "Галакси лийдър“ и изрази надежда, че  в духа на традиционно добрите двустранни отношения иранската страна би могла да окаже ценна помощ за разрешаването на този хуманитарен случай. Министър Кондов и министър Аббас Арагчи обсъдиха  конфликта в Газа и неговите тежки хуманитарни измерения, както и възможностите за подкрепа на усилията на международната общност, насочени към предотвратяване на евентуална по нататъшна регионална ескалация.

По-късно Иван Кондов проведе среща и с министъра за Европа и външните работи на Република Албания Игли Хасани. По време на разговора си двамата обсъдиха динамиката на двустранните отношения и изразиха готовност за активизиране на сътрудничеството във всички сфери на взаимен интерес. Иван Кондов потвърди подкрепата на България за присъединителния процес на Албания към ЕС и приветства усилията на страната за укрепване на регионалното сътрудничество. В този контекст двамата министри потвърдиха, че  ускореното изграждане на транспортен Коридор VІІІ е обща стратегическа цел за двете държави.

Специален акцент бе поставен върху ролята на българското национално малцинство в Албания, като важен мост на приятелството и фактор за укрепване на взаимното доверие, което съществува между двете страни. Министър Кондов изрази удовлетворението на българската страна от организацията и провеждането на преброяването на населението в Албания и предоставената възможност на представителите на българската общност свободно да заявят своята идентичност.

Двамата дипломати обсъдиха и актуални теми от регионални и европейския дневен ред. Като общ приоритет бе определено сътрудничеството в Съвета на ООН по правата на човека, в който България и Албания ще работят съвместно до 2026 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: