Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Савов: Много е вероятно мигрантите вече да приемат България като крайна дестинация, необходим е качествен триаж
Автор: Йоланда Пелова 19:59 / 11.03.2024Коментари (0)2331
©
Ситуацията с мигрантите у нас се ожесточи след рязкото затягане на режима по допускане на мигранти в България, особено около вече станалата пословична сага с нашето евентуално влизане в Шенгенското пространство. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" криминалистът и бивш служител на МВР - Иван Савов. Според него трябва службите за сигурност да си вземат поука, да анализират обстановката възможно най-бързо и да модифицират действията си спрямо тази нова реалност.

Той обърна внимание, че много е вероятно ако преди мигрантите са минавали транзит през България, то сега изведнъж са започнали да приемат страната ни като крайна дестинация, в която биват задържани: "Тяхната цел бяха проспериращите демокрации на Западна Европа. В момента, в който стана ясно, че от Австрия ще ни бъдат връщани мигранти, в момента, в който стана ясно, че охраната на нашата граница ще се засили неколкократно и изведнъж като че ли тези хора загубиха надеждата, че могат просто да минават от тук.  И единственият им легален път от България е обратно в Афганистан, там, откъдето са дошли.

А сами разбирате, че всъщност дори финансово идването до тук и продължаването в Европа е доста голям разход. И това може би ги радикализира в момента тези хора. Дано не съм лош пророк, но мисля, че ще има трайна промяна в техния поведенчески модел, което не трябва да се замазва".

Според криминалистът въпросът с мигрантите трябва да се реши интелигентно: "Като се създаде работещ, истински алгоритъм за съдействие между различните структури. Тези хора, когато бъдат заловени на наша територия още с влизането си да им се направи триаж, който за момента, за съжаление, е доста повърхностен. На практика службите в България в момента въобще не са наясно какви хора има сред тези т.нар. "мигранти“, дали сред тях има наистина опасни лица, дали има криминално проявени, дали има терористи и т.н.  Макар че вече са рядкост, сред тези мигранти има хора, които са образовани, хора, които идват със семействата си. Те наистина бягат, те не са икономически емигранти, а наистина бягат от заплашващи живота и здравето им ситуации. Това са хора, които най-малкото биха могли да бъдат интегрирани в нашето общество".



Още по темата: общо новини по темата: 470
13.09.2024 »
12.09.2024 »
11.09.2024 »
11.09.2024 »
07.09.2024 »
30.08.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: