Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Трифонов: Ще литна от 50 километра
Автор: Екип Varna24.bg 10:49 / 28.10.2012Коментари (2)730
© btv
След космическия скок на Феликс Баумгартнер българинът Иван Трифонов заяви, че той е автор на идеята за рекорда. След кратки изявления в медиите Трифонов се отказа от публични изяви заради проблеми със спонсорите на Феликс. Орлина Аспарухова е единствената жена пилот на балон в България и е сред най-близките му приятели.

Двамата се запознават през 1988 г. като начинаещи летци. Те обиколили заедно с балон почти целия свят. В Бразилия Орлина си спомня, че Иван Трифонов изпълнил опасен полет над водопад.

"Прелетя над водопада Игуасу, но откъм Алжирска страна няма място за кацане. Там е голяма джунгла. И той се принуждава и каца в джунглата. И с джипката теглят купола на балона. Половината се беше съдрал и един човек го закърпи и на другия ден пак литна", спомня си Аспарухова.

Тя разказва, че Космоса винаги е бил магнит за Иван. Трифонов говори 7 езика и е сред най-известните пилоти на балони в света. Роден е в София, но от 1963 г. живее във Виена. Майка му е австрийка, а баща му е от Кнежа.

"Малко е обиден, защото Феликс не спомена в изявленията си, че в основата е Иван Трифонов. Той го е запалил. Той му е дал идеята. Дори проекта на Иван Трифонов да не е на сто процента реализиран, той е в основата на тази идея да се тръгне към такъв рекорд. Така или иначе Феликс се е запалил по този проект. Преснимал е чертежите, изчисленията", убедена е Орлина Аспарухова.

По думите й идеята на Трифонов датира от 1992 г. "Ние непрекъснато се срещаме и обменяме информация за разни проекти. Някъде към 2006 г. се среща с Феликс в Залцбург. Казва му идеята си. Феликс преснима 3 папки с документация", казва жената.

"Искам да развенчая няколко мита относно този скок на Феликс. Те го рекламират, че е скок от ръба на космоса. Ръба на космоса не е на 40 километра. Отиването в космоса и изпадането в безтегловност е над 100 километра", обясни Аспарухова.

"Нека бъде ясно, че Иван Трифонов няма никакви претенции към полета на Феликс. Той беше един от първите, които го поздравиха с този успех", добави тя.

Орлина Аспарухова има и послание от приятеля Иван Трифонов към всички, които според нея са го разделили с мечтата му. Преди дни Иван и казал "Аз пък сега ще литна от 50 километра". "Вероятно ще скочи някой българин или руснак, по-млад човек, но Иван Трифонов ще бъде консултантът", прогнозира Аспарухова.

Източник: btv









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.10.2012 г.
0
 
 
Е я по споко бе балоните не могат да се изкачат до 50 км. Ще му трябва асансьор някакъв футуристичен все още. Ама успех де!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: