Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иво Инджев: Заплахите за Трета световна война са плод на безсилието на едни коментатори
©
Ще има израелски отговор на иранската атака отпреди дни. В Израел се чувстват уязвени от факта, че тяхната защита беше частично пробита. Ще направят всичко възможно да покажат, че твърденията на Техеран, че едва ли не са "преподали урок" на Израел затова как да намалят неговите способности, са твърде преувеличени. Това каза в интервю за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" журналистът Иво Инджев.

Според него все още не е ясно как би се променила обстановката в Близкия изток след изборите в САЩ на 5 ноември:

"Но е очевидно, че администрацията на САЩ се опитва да минимизира вариантите, при които да избухне пълномащабен конфликт. От такъв Щатите в момента нямат интерес. Иранците – също. Те си дават сметка, че Израел е противник, с когото трудно могат да се справят в чисто военно отношение. Самият обстрел с балистичните ракети беше демонстрация, че 'да, и ние правим нещо, не сме безпомощни, можем да предизвикаме гнева на Израел", но дотук. Според мен най-вероятното е да бъде атакувана част от иранската нефтодобивна и търговска система, свързана с продажбата на петрол. Тя е толкова голяма, широка и разпръсната, че е абсолютно незащитима за възможностите на израелските въздушни атаки'.

На този етап журналистът не вижда възможност за дипломатическа решение на конфликта: "Това ми се струва възможно, едва когато Израел постигне целите си в Ливан".

Според него няма резон в изказванията за Трета световна война предвид ескалацията в Близкия изток: "Подобни заплахи по-скоро са плод на безсилието на едни коментатори, които не могат да измислят нищо друго, освен да си придават важност, като непрекъснато твърдят как сме на ръба на унищожението на света,защото едната или другата срана не се държи по начина, по който на въпросния коментатор му се иска".

На въпрос за действията на българските власти на фона на създалата се геополитическа обстановка, Иво Инджев отговори:

"Нямам представа какво правят в момента службите у нас. Да си спомним обаче, че точно "Хизбула" извършиха онзи кървав атентат на летище "Сарафово" от 18 юли 2012 година, когато загинаха петима израелски граждани и един български. Нашите власти дълго време отказваха да се съгласят с оповестената от три разузнавания на съюзнически държави /САЩ, Великобритания и Израел/ информация в рамките на 24 часа. Часове след атентата те буквално посочиха "Хизбула" като извършител. На нашите в София им трябваха шест месеца, за да се съгласят с това, и то едва когато Европейският съюз прие като обща позиция признанието на факта, че проиранската екстремистка организация е извършила този атентат. Припомням всичко това, защото и тогава никой не очакваше, че нещо подобно може да се случи. Не искам да нагнетявам напрежение, но от тези хора може да се очаква всичко, не бива да се сваля гарда. Силата на България в момента е в това, че е част от ЕС и НАТО и тази сила трябва да бъде използвана по най-рационален начин. Надявам се това да е ясно на хората, които управляват и отговарят за сигурността на страната ни и българския народ".



Още по темата: общо новини по темата: 153
05.10.2024 »
05.10.2024 »
05.10.2024 »
05.10.2024 »
04.10.2024 »
04.10.2024 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Космическа надпревара
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: