Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иво Маринов: България се изравни с Чехия по стандарти за качество на хотелските СПА услуги
Автор: Екип Varna24.bg 14:16 / 25.04.2013Коментари (0)435
©
Седем български хотелски комплекса вече отговарят на двата стандарта на Европейската СПА асоциация (ESPA) за качество на услугите и по този показател страната ни се изравни с емблематична държава като Чехия. Тези стандарти са по завишени критерии в защита правата на потребителите. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по повод предстоящия годишен конгрес на ESPA. МИЕТ и Българският съюз по балнеология и СПА туризъм са основни организатори на форума, който ще се състои в Поморие от 14 до 17 май 2013 г.

България ще е домакин за пръв път на проява от подобен мащаб, в която ще се включат експерти от международна величина и кметове на туристически общини от различни държави, каза още Маринов. Той подчерта, че конгресът ще е сред водещите събития за туристическата индустрия у нас през тази година и ще стимулира чувствително нейното развитие. Той припомни, че още през 2009 г. на заседанието на директорския борд на ESPAв гр. Сандански е била договорена безвъзмездната помощ на организацията за прилагане на нейните стандарти и у нас. Те са вече разписани, предвидени са от новия Закон за туризма и ще влязат в специализираната наредба за развитието на СПА туризма в България. Този вид отдихнадгражда традиционните летни и зимни почивки, привлича по-платежоспособни гости от чужбина и преодолява сезонността в сектора с откриването на нови работни места, подчерта зам.-министърът. СПА, балнео- и уелнес услугите се съчетават чудесно с другите форми на специализиран туризъм - еко-, селски, познавателен, приключенски и пр., защото курортитени са в запазени екозони с огромно биоразнообразие и в близост до много културно-исторически находки. Това стимулира ръста на допълнителните услуги в туризма - 38% от гостите, ползващи СПА продукт, търсят още един допълнителен, а 26% - още два, припомни Маринов.

Иво Маринов съобщи още, че в бизнес програмата на форума в Поморие ще участват 17 губернатори от Русия, където интересът към СПА услугите става все по-силен. Тези висши администратори ще се срещнат с кметове и мениджъри на български хотели, за да обсъдят възможностите за балнео- и уелнес програми за работници от големи руски промишлени обекти. Освен това се очаква български хотелиери да разговарят и с експерти от частни здравни каси на различни европейски страни за съвместни балнео- и медикълпроекти. В Поморие например вече от три години СПА обекти работят с германски частни здравни каси, а има интерес и от австрийски, кипърски и др., които имат фондове за такива почивки на членовете си.

По-рано днес зам.-министър Маринов откри четвъртото издание на фестивала изложение "Зелени дни" в градинката пред Народния театър "Иван Вазов". Съорганизатори са МИЕТ и Българската асоциация за алтернативен туризъм. В атрактивни шатри тук се представят добри практики на социално- и екологично отговорния бизнес, който популяризира зеления начин на живот и пътуване. Бъдещето на европейския туризъм като устойчива и конкурентна индустрия зависи все повече от качеството на преживяването, подчерта Маринов, припомняйки документа на Европейската комисия "Европа - водеща световна туристическа дестинация - нова политическа рамка за европейския туризъм". Все повече туристи се убеждават, че колкото по-сериозни са грижите за околната среда и местните общности, толкова по-качествени услуги ще получават и самите туристи, каза зам.-министърът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: