Иво Сиромахов: Прочетете тази книга и ще разберете защо не ни очаква нищо добро

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:30 / 11.08.2024
1894
Това е най-честната, най-ироничната и най-тъжната книга за нравите в българския политически живот след Освобождението. Самият Константин Иречек е трагична фигура. Така Иво Сиромахов започва поста си за книгата "Български дневник“ на Иречек. И добавя:

"Блестящ учен и ерудит, дошъл от интелектуалния елит на Европа, за да нагази в отчайващата българска кал и безпросветност. В дневника му има фрази, които със смайваща точност описват българската политика:

"Народното събрание – множество полуобразовани простаци или селяни. Всеки говори колкото си иска – цели заседания минават в празни приказки…

Селяните глупаво седят и вдигат ръце по команда. От 15 франка, които получават дневно, харчат едва един франк, (ядат кромид, лук, хляб, ракия), купуват си волове…

Освен селяни и турци тук виждате само уволнени чиновници или службогонци, или чиновници, които искат повишение. В цялата камара едва има 12 души, които могли да работят и размишляват в комисиите по някой законопроект“.

Чета дневника и не мога да повярвам, че Иречек е направил толкова точна и безпощадна диагноза на нашето общество.

Прочетете тази книга!

Би било чудесно, ако части от нея влязат в уроците по история. От дневника на Иречек ще разберете защо сме такива и защо не ни очаква нищо добро".

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).