Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иво Сиромахов: В Европа рядко ще видиш актьор с шкембе, това е отношение към работата
Автор: Росица Лаханова 20:11 / 13.04.2023Коментари (0)967
© ivosiromahov
Българинът няма чувство за самоирония, не понася шегите с него и ги помни цял живот. Арт кръговете у нас са затворени, живеят като в балон, затова и качеството на арт продуктите е ниско. В Европа актьорите искат да са изненадващи и най-добри в това, което правят. Рядко ще видиш актьор с шкембе, а това показва отношението към професията и това, което правят. Медиите у нас са безинтересни, защото зависят от олигархични кръгове, хората не им вярват и търся информация в разни жълти сайтове из интернет. Такова мнение изказа в предаването "Животът на Фокус" на Радио "Фокус" Иво Сиромахов, в разговор за последните му книги - "Певицата взима властта" и "У майкини", за театър и медии.

В отговор на въпроса какво разбира Сиромахов от обратната връзка с читателите и как си обяснява факта, че толкова много ги харесват, той каза: "Харесва им това, че се разпознават вътре. Моите книги са актуални, разказват за неща, които се случват в момента и за персонажи, които можем да видим навсякъде около нас и аз си мисля всъщност, че това е тайната на тяхната проводимост, че бързо стигат до хората".

Според него хуморът е нещо, което трябва да е актуално, да е свързано с днешния ден: "Ако разказваш смешки за нещо отпреди 10 години, просто никой няма да разбере".

Читателите разпознават и иронията в книгите на Сиромахов, но не се чувстват обидени и иронизирани, защото всъщност това им носи някакво облекчение: "Никой не казва: "а, това съм аз",  а казва: "а, този човек го познавам", разпознават съседите си,  роднините си, никога не насочват хумора към себе си."

"Ние, българите, минаваме за хора с добре развито чувство за хумор, обаче това изобщо не е така. Много малка част от нашите мили сънародници имат чувство за самоирония. Повечето се обиждат на шеги, когато усетят,  че те са замесени по някакъв начин в тях и това прави понякога хумора "мисия невъзможна". Ако някой каже шега за нас, люто сме обидени и не забравяме, това се помни за цял живот" допълни той.

Сиромахов коментира е темата може ли изкуството да "отвори очите" на човек, да научи нещо ново, или той търси винаги близкото до него, за да затвърди познатото: "Зависи. На мен ми е интересно да разширявам хоризонта си, да виждам нови неща. Сега ще издам една тайна: често пътувам из Европа, за да гледам театър, а повечето хора отиват в някой ресторант да ядат нещо. Всеки път откривам нещо ново и интересно иси казва: "а, това не ми е хрумвало".

"Ние сме малък като численост народ и в нашия малък кръг -  много са затворени тези кръгове на хората, които създават някакъв арт продукт - живеят в затворен балон, затова и качеството е ниско. Те взаимно сихсе харесват, нямат мотивацията да бъдат по-добри. Лекичко, бездарничко, но върви", допълни той.

"В Европа има много повече конкуренция и нивото на самите артисти е високо - искат да са най-добрите, да са изненадващи. Много рядко ще видиш актьор със шкембе. Това показва отношението на актьора към това, което прави. Защото инструментът на актьора е неговото тяло и начинът, по който се грижи за него, показва изобщо отношението към професията и към работата", категоричен е Сиромахов.

По отношение на собствените му пиеси и тъгата в тях, Сиромахов каза: "Мен комедиите, които са просто смях, ме отгечават. Истинската комедия, която аз харесвам, винаги има и тъга - както във филимта на Чаплин, както е в сюжетите на Саша Барън Коен (б.р.: Саша Ноъм Барън Коен, р.13 октомври 1971, британски актьор комик), винаги зад майтапа прозира действителността, а тя никога не е  само весела или само тъжна".

Интелектуалците  у нас могат само да пишат писма - по различни теми и каузи, събират се и пишат. Има над 1000 такива писма, но никаго не произлиза никакъв резултата от тях,  каза Сиромахов в коментар имаме ли интеректуарци в България и какво могат те да направят, за да са полезни наистина на обществото. 

"Тези хора живеят в една представа за собствената си значимост, която е много далече от реалността", каза той.

Сиромахов коментира и качеството на българските медии, като каза, че хората гледат телевизиите, защото няма нещо друго Всичко е еднакво, няма никаква фантазия, никакво въображение.

Медиите не са свободни. Докато не са свободни, няма да са качествени. Всички медии у нас зависят от някакви олигархически и икономически интереси и от това идват всичките им беди. Затова хората не им вярват. Те не са достоверен източник на информация и хората започват да се информират от идиотски сайтове в интернет, стана ясно от анализа на Сиромахов по темата за медиите у нас.

Надя Брайт








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: