Избраха Бисер Петков за управител на НОИ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:41 / 08.09.2011
605
С 91 гласа "за", трима "против" и 22 въздържали се парламентът избра Бисер Петков за управител на НОИ. Отговорността за този избор трябва да се носи от възможно по-голям брой парламентарни групи и депутати, които да подкрепят прозрачността и начина на харчене на публичните средства от бюджета на осигурителния институт, заяви Хасан Адемов.

Той уточни, че ПГ на ДПС е била готова да подкрепи номинацията, но само ако е имало предварителни консултации.

Кандидатурата на Бисер Петков е на управляващите и това оставя впечатлението за партийно назначение, коментира Адемов, но не отрече професионалните качества на претендента.

Според Адемов обаче квалификацията на Бисер Петков - експерт в областта на капиталовите пенсионни схеми, поставя въпроса какъв тип пенсионна система оттук нататък ще наложи социалното министерство, респективно правителството. Дали ще бъде въведена капиталовата пенсионна система или ще остане и занапред балансираният модел между солидарните и капиталовите схеми,
каквато е препоръката на ЕК.

Ще работя за модернизацията на НОИ - за по-голяма прозрачност и отварянето на институцията към работодателите и осигуряваните лица. Това каза в кулоарите на парламента Бисер Петков, след като Народното събрание го избра за управител на НОИ.

Петков посочи, че за него е важно, че е получил подкрепата не само на управляващата партия, а и на останалите парламентарни групи.

Възприемам себе си като експерт, каза той.

Като управител на НОИ той си поставя целта да улеснява работодателите и осигуряващите се да спазват по-лесно законовите си задължения. Той допълни обаче, че ще се старае да запази добрите традиции в осигурителния
институт.

Петков увери, че ще работи "максимално с целия екип на института" и ще разчита на подкрепа на парламента и на другите институции, ангажирани със социалното осигуряване.

Депутатите приеха още промени в Закона за защита на личните данни и доклада на Комисията по досиетата, след което заседанието беше закрито малко след 10 часа поради изчерпване на дневния ред.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Над 26 хил. водачи получиха фишове за по-малко от седмица
Феноменът "тъмни прозорци" в България: Много жилища се водят праз...
Адвокати разкриха как чужденец може да купи фирма у нас
Вирусолог съветва при хрема, зачервено гърло и кашлица веднага да...
ПП-ДБ с упрек към служебната власт: Можем да загубим над 60 млн.е...
Икономист: Европа се деиндустриализира. Изнасят се ключови произв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).