Изолацията свива сметката за топло до 35 лв. на месец

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
09:38 / 02.12.2011
442
Топлофикациите в България може да плащат част от средствата, необходими за саниране на овехтелите жилищни блокове. Това е възможно да стане чрез процедура за публично-частно партньорство, по която парното да се включи със средства към програмата за подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради, която тръгва следващата година. Ползата на топлофикацията ще са значително намалените разходи заради повишената енергийна ефективност на сградите, обясни строителният министър Лиляна Павлова. Както е известно, от догодина започва програма, по която до 50% от парите за цялостното саниране на блоковете ще бъдат осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

8 и 10 хил. лв. излиза средният разход за обновяването на един апартамент, като до половината се плащат от министерството, а за общината пък остава отговорността да оправи междублоковото пространство. Така инвестицията на домакинство става към 5000 лв. Досега от министерството са отпуснали средства за завършването на цялостно обновяване на 27 сгради в градовете Благоевград, Бургас, Габрово, Гоце Делчев, Свищов, Сливен, Смолян, София, Варна, Стара Загора, Ямбол. Те са по демонстрационен проект, чиято цел е да промотира ползите от санирането. Според живущите в един от последните завършени обновени блокове в Смолян сметките за отопление са паднали значително.

Хората на парно го пускат само през нощта. Тези, които се отопляват на ток, пък харчат по не повече от 35 лв. за апартамент 60 кв. м. на месец. Апартаментите пък запазвали постоянна температура от 18-20 градуса. Фирмите, които извършват ремонта, ще се избират чрез отворена процедура от МРРБ. От живущите в блока се изисква да създадат сдружение на собствениците, чрез което да кандидатстват и да съберат парите за участието.

"Повечето комшии бяха скептични за проекта и се притесняваха да не изгорят с парите, но когато ремонтираха съседния блок, се амбицираха и ние да се включим", разказа Стефка Русева, председател на сдружението на собствениците в блок в Смолян. Друга полза, особено в по-малките градове, е значителното понижаване на замърсяването на въздуха вследствие отопляването с дървени печки. Един блок от 28 домакинства намалява вредните си емисии с 358 тона на година след саниране, а електропотреблението се свива от 40% до 70%, сочи статистиката на МРРБ.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...
Димитър Главчев: Има надграждане на елементи от процесите на подг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).