Изпълнителният директор на Фронтекс: Категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген и по сухопътна граница

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:16 / 28.02.2024
1906
Работна среща проведе днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов с Ханс Лейтенс - изпълнителeн директор на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана (Фронтекс), в рамките на визитата му по покана от българска страна.

Двамата дадоха изключително висока оценка на сътрудничеството между България и Фронтекс, съобщават от МВР. Министър Стоянов запозна госта с предприетите мерки за организация на граничния контрол и засилването на диалога с Турция, благодарение на които отчитаме значителен спад в миграционния натиск още от есента на 2023 г. Добри резултати са налице и по отношение на връщането на нелегално пребиваващи лица – област, в която Фронтекс също оказва сериозна подкрепа на българските власти. 

Договорено е трикратно увеличение на присъствието на служители на Фронтекс по българо-турската граница, което ще спомогне за изпълнението на основния приоритет на България – осигуряване на високо ниво на охрана на една от най-чувствителните и натоварени външни граници на ЕС. Министър Стоянов запозна госта с действията на МВР за подобряване на техническото оборудване за гранична охрана и наблюдение, както и с възстановяването на няколко гранично-полицейски управления в близост до границите с Турция и Сърбия, с което се осигурява по-добро обезпечаване с гранични служители на ключови райони по външните граници.

Изпълнителният директор на Фронтекс посочи, че България може да разчита на пълната подкрепа на агенцията за засилване на граничния контрол, подобряване на процедурите по връщане, както и за ограничаване на вторичните движения в рамките на ЕС. Изрази категорична подкрепа за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на България. Подчерта важността на добрия диалог с Турция за сигурността на външните граници на ЕС.

В заключение двете страни изразиха увереност, че и занапред ще продължи ползотворното партньорство, насочено към ефективни резултати за осигуряването на стабилен граничен контрол и високо ниво на сигурност в ЕС.

Програмата на посещението на изпълнителния директор на Фронтекс продължава утре с визита на ГКПП "Капитан Андреево“ и "зелена граница“. На място министър Стоянов ще запознае Ханс Лейтенс с мерките за охрана на външната граница на ЕС. Същия ден двамата ще присъстват и на церемонията по откриване на граничното полицейско управление в Болярово, чиято дейност бе възстановена със заповед на вътрешния министър.

Виж коментарите (0)

Още по темата (540):
06.09.2024 Експерт: Неприемането ни в Шенген доведе до километрични опашки по
границите
31.08.2024 Унгария подкрепя пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген
22.07.2024 Заместник-министър Темелакиев: България ще продължи да допринася за укрепване на взаимното доверие и доброто функциониране на Шенген
11.07.2024 В МВнР обсъждаха членството ни в Шенген заедно с представител от ЕК
08.07.2024 Министър Петко Николов каза колко точно милиона загуби има България заради забавянето на пълното й присъединяване към Шенген  
27.06.2024 Калин Стоянов: Оптимист съм, че до края на годината България ще бъде приета в Шенген и по сухопътна граница
Още новини от Национални новини:
Тежка катастрофа с мигранти след гонка
Трифонов: Срамно е политици да си правят PR от трагедията с бълга...
Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедс...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Осъденият на доживотен затвор Георги Вълев от "Килърите" с белезн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).