Извадиха СДОТО от МВР, става агенция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:36 / 11.07.2013
905
Без дебати и изказвания депутатите приеха на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства. Така Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО), която е ангажирана с използването на СРС, ще бъде извадена от структурата на МВР и ще бъде обособена в самостоятелна държавна агенция към Министерския съвет. Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) ще бъде юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в град София.

Възстановява се Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. Националното бюро ще се състои от петима членове, в това число председател и един заместник-председател, които ще се избират от парламента. Ежегодно до 31 май то ще внася доклад в Народното събрание за своята дейност и състоянието на сектора, включително и за това как се спазват и защитават правата и свободите на гражданите срещу незаконното използване на СРС.

За първи път се въвежда механизъм на контрол чрез бюджета. Само през бюджета ще се дисциплинират органите, които заявяват СРС и ще се намери добрият баланс между нуждата от използване на "тайни доказателства", гражданските права и финансовите възможности на държавата. Идеята е заявителите на СРС вече да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на специалните разузнавателни средства. По този начин ще бъде ясно кой за какви разходи носи отговорност и дали тези разходи са били относително ефективни. Министерският съвет ще регламентира подробно реда и начина на прилагане на този нов принцип.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Всички български политици и институции трябва да се обед...
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).