Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КАТ с препоръки за предотвратяване на пътните злополуки по празниците
Автор: Екип Varna24.bg 13:25 / 30.04.2011Коментари (0)502
© Varna24.bg
По време на празници, свързаните с тях поредни почивни дни и през пролетния сезон нарастват опасностите за тежки пътни злополуки.

Основните рискове през периода са: Увеличената интензивност на движение; разнородни автомобилни потоци /бързи и бавни автомобили/, образуване на колони, което е причина за увеличено напрежение у водачите и предприемане на висок брой рискови изпреварвания; управление в нетрезво състояние; управление на автомобили и мотоциклети от неправоспособни и употребили алкохол, возещи младежки компании; предоставяне управлението на МПС на такива водачи в нарушение на Закона за движението по пътищата; пасивност към големия риск от страна на техните близки и спътници;

"Пътна полиция" предлага следните препоръки за предотвратяване на произшествията по пътя през празничните дни:

- Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.
- Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството /компанията/.
- Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
- Преди пътувания с автомобила - на гости или към заведение - предварително определете водач от компанията, който ще ви вози, и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.
- Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение.
- Възпрепятствайте и управление на автомобили, мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни и употребили алкохол. При необходимост, потърсете съдействие от полицията чрез тел.166 и 112.х
- При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Много по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви в автомобила пред Вашия.
- При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост напред.
- Със затоплянето на времето в движението се включват много велосипедисти, мотопедисти, мотоциклетисти, каруци и играещи деца. За да избегнете риска, в населените места намалете скоростта и под максимално разрешената.
- При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.
- Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.
- При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да можете да спрете в зоната на видимостта пред Вас.Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите едва на броени метри пред автомобила.
- При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 166 или 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.
- При топлото време децата Ви ще пожелаят да играят и карат велосипеди навън. Не им забранявайте, но им определете безопасно място за това, като не ги оставяте без надзор.
- В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат неправоспособни мотоциклетисти и мотопедисти, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.
- Не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.
- Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.
- Заради множеството появили се през зимата неравности и дупки се движете със скорост, която да ви позволи да забележите навреме опасното препятствие и да реагирате.
- По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това влошава значително ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка. За да не напуснете платното и предотвратите блъскане на неправилно движещ се пешеходец в тъмни дрехи или удар в препятствие на платното, в такива условия се движете предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта.
- Много пътища след зимата са с изровени от валежите банкети, по-ниски от нивото на настилката. Шофирайте на завоите с такава скорост, която да изключва слизане с десните колела на ниския банкет.
- При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията от автомобила пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че водачът му рязко задейства спирачките.
- От обилните валежи по пътните платна са изнесени камъчета, пясък, тиня, които рязко намаляват сцеплението на гумите с настилката, което е особено опасно за мотоциклетисти и мотопедисти.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: