Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЕВР ще излезе с решение утре за балансиращата енергия, очаква се компенсиращ коефициент
Автор: ИА Фокус 20:16 / 27.06.2024Коментари (0)727
©
Комисията за енергийно и водно регулиране ще излезе с решение утре за балансиращата енергия, очаква се компенсиращ коефициент, който да доведе до намаляване на цените на енергията.

Регулаторът КЕВР се намеси и ще регулира отношенията на пазара за балансираща енергия. От изявлението на председателя на енергийния регулатор разбираме, че решаването на въпроса ще бъде само за разходите в един-единствен ден 19 май. Ние ще продължим да настояваме за корекция на цялата методика по която се изчисляват разходите за балансиране на производителите. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

"Публичното изявление на председателят на КЕВР ще успокои пазарните участници, защото регулаторът дава ясен сигнал, че не само е запознат с проблема, но търси законодателен способ, по който да намери решение на екстремно високите цени за балансиране през месец май. Когато регулаторът намира сили да се намеси в подобна ситуация, могат да се намерят най-балансираните решения. Предпазлив е нашият коментар, защото е важно и самото решение. Друг съществен момент, който бих искала да отбележа е защитата на интересите на производителите и потребителите на електрическа енергия. Той директно се обръща към производителите, като ни насочва към изпълнение на предварително приетите и поети ангажименти по търговските договори между търговците и производителите. За нас това е ключово, при условие, че реголатора ще се намеси и ще коригира екстремните цени от 19 май. Подадената ръка на КЕВР към производителите и особено на ВЕИ производителите, че случай, че има недобросъвестна търговска намеса в техните договори, КЕВР ще разгледа всяка една жалба", обясни Меглена Русенова.

"Компенсиращият коефициент е важно да прочетем как ще бъде упражнен и въведен. Това ще бъде екстремна и дръзка намеса на регулатора в един свободен пазар. Признанието, че само в един ден натупаният положителния финансов резултат в независимия преносен оператор е 26 млн. лева поставя основателно въпроса - а какъв е натрупаният положтелен финансов резултат за целия месец май? При условие, че европейският регламент императивно казва, че независимите преносни оператори не могат да формират печалба и загуба от дейността си с предоставяне на балансиращи услуги. Ние ще очакваме КЕВР да направи спешен анализ за прилагането на цялата методика и да ни съобщи числата за целия месец май колко е надвзетият приход от Елекетроенергиен системен оператор (ЕСО) за всички пазарни участници", допълни Меглена Русенова.

"Методиката, приета от КЕВР увеличава в пъти разходите за балансиране на всички производители и потребители за целия месец май. Избирателният подохд поставя много въпроси, но отговорите ще станат ясни в мотивите на решенията на КЕВР, които ние ще прочетем. Решението на регулатора трябва да създаде устойчивост и предвидимост в регулаторната среда. Ние от Българската фотоволтаична асоциация ще продължим да настояваме за промяна на методиката по която се изчисляват разходите за балансиране  на проиводителите и потребителите, защото тя е приета от регулатора по начин, по който всеки ден, всеки месец формира единествено и само  позитивен финансов резултат в независимия преносен оператор, нещо императивно забранено от регламента на Европейската комисия. През месеците март и април, по време на общественото обсъждане на методиката в КЕВР, обърнахме внимание, че в нея липсва компенсаторен механизъм, който да даде предвидимост на всички пазарни участници. Когато се натрупва такъв финансов излишък и печалба в независимия преносен оператор, по какъв механизъм  се разпределя справедливо в последствие към всички търговски участници. В противен случай изпадаме в ситуация, когато избирателно се избират конкретни дни, без да има сериозни мотиви и аргументи за това. Проблемът е в цялостната методика на КЕВР, която КЕВР да отвори отново за обществено обсъждане и тя да бъде приведена съгласно регламента на Европейската комисия", допълни Меглена Русенова.

"Делът на възобновяемата енергия, който употребяваме като домакинства в някои дни надвишава 50%. Има дни, в които стига до 70-80%. Темата, която обсъждаме се отнася до сметките за електрическа енергия на всеки един от нас като потребител. Когато разходите за тези системни небаланси се увеличават, цената на електрическата енергия, която КЕВР определя за нас като домакинства, той ще има основание да я увеличи, именно с увеличението на тези разходи за балансиране. През следващата година всички крайни снабдители, които доставят електрическа енергия по домовете ще имат основание да поискат увеличение на цената за доставка на ел. енергия, обосновавайки се с тези по-високи разходи за балансиране, каквито имаме всички ние като отделни домакинства. Ако регулаторът се намеси достатъчно бързо и навременно не би следвало да се достигне до увеличение на цените и на регулирания пазар", заключи председателят на Българската фотоволтаична асоциация.

Росица АНГЕЛОВА



Още по темата: общо новини по темата: 112
28.06.2024 »
26.06.2024 »
18.06.2024 »
17.06.2024 »
12.06.2024 »
11.06.2024 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Избор на нов български патриарх
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейски избори 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: