КНСБ: Около 600 000 души у нас получават ниско възнаграждение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (11)
12:04 / 11.10.2013
731
27% от всички заети у нас или около 600 хил. души получават ниско възнаграждение, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция с тема Цената на труда и платените работници в България, като по думите му това е доста обезпокоително.

Дефиницията, дадена от КНСБ за нископлатен служител, е този, който получава под 67% от нивото на средната нетна работна заплата. Данните на КНСБ за 2012 г. показват, че нетният размер на средното възнаграждение е 525лв., т.е. хората които получават под 352 лв. месечно, се определят за нископлатени служители.

Най-честият профил на този човек е жена в предпенсионна възраст с ниско образование, живееща отдалечено от административните центрове и работеща в преработващата промишленост или селското стопанство. Прави впечатление, че предприятията, в които работят нископлатените работници правят по-високи разходи за труд спрямо общите им разходи, каза още Пламен Димитров.

По думите му нископлатените работници много по-рядко получават допълнителни възнаграждения под формата на бонуси и социални придобивки в сравнение с работниците, получаващи по-високи доходи.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания , Любен Томев, заяви че проучването е проведено по метода "лице в лице" - измежду 3600 заети, като 2006 от тях са били наети на пълно работни време.

Това е част от нашите системни усилия да анализираме конкретни политики по отношение заплащането на труда, каза още Пламен Димитров.

Той посочи, че в следващите няколко седмици КНСБ ще е готова с предложения за реформи в областта на заплащането в държавния и частния сектор.

Източник: News.bg


Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Над 26 хил. водачи получиха фишове за по-малко от седмица
Феноменът "тъмни прозорци" в България: Много жилища се водят праз...
Адвокати разкриха как чужденец може да купи фирма у нас
Вирусолог съветва при хрема, зачервено гърло и кашлица веднага да...
ПП-ДБ с упрек към служебната власт: Можем да загубим над 60 млн.е...
Икономист: Европа се деиндустриализира. Изнасят се ключови произв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).