КЗК с твърдение за злоупотреба с господстващо положение на Енерго-Про

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:55 / 22.10.2013
625
Във връзка с предявеното твърдение на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) за злоупотреба с господстващо положение от страна на Енерго-Про Мрежи относно "забавяне процеса на присъединяване на производител на електрическа енергия от ВЕИ към електроразпределителната мрежа", от Енерго-Про информират, че след като се запознаят с всички изложени в документа аргументи на КЗК, компанията ще изложи своите възражения срещу предявеното твърдение.

В действията си ЕНЕРГО-ПРО Мрежи стриктно съблюдава нормативните и законовите изисквания и не е допускала ситуации на неравностойно третиране или неоснователно забавяне присъединяването на производители на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

В конкретното твърдение на КЗК се визира присъединяването на фотоволтаична електроцентрала на територията на община Добрич, собственост на "В2М" ООД. В хода на процедурата по присъединяване на електроцентралата към електроразпределителната мрежа, собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД (с предишно наименование Е.ОН България Мрежи АД), компанията е изпълнявала задълженията си, поети със сключените договори за присъединяване при спазване на действащото българско законодателство.

Производителят "В2М" ООД е бил своевременно запознат, че разпределителното дружество следва да съгласува условията за присъединяване на централата с НЕК ЕАД. Това задължение, произтичащо от Наредба 6 за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи, е посочено в предварителния договор между "В2М" ООД и ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД. Забавянето, което "В2М" ООД твърди, че е налице, е именно в рамките на процеса на съгласуване с НЕК ЕАД.

Случаят е разглеждан и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Указанията на Комисията са НЕК ЕАД да сключи договор с разпределителното дружество, а разпределителното дружество с производителя. Тези указания са надлежно изпълнени. Веднага след сключване на окончателен договор между разпределителното предприятие и НЕК ЕАД, е сключен и съответният окончателен договор между ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД и "В2М" ООД, в резултат на което централата е присъединена към електроразпределителната мрежа и поставена под напрежение през юни 2012 г.

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи заявява категорично, че извършва присъединяването на ВЕИ централи, изпълнявайки своите законови задължения, включително и задължителните за изпълнения указания на независимия държавен регулатор. Компанията следва стриктно принципите на равнопоставеност и справедливост и отхвърля всякакви обвинения в злоупотреба с господстващо положение.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Над 26 хил. водачи получиха фишове за по-малко от седмица
Феноменът "тъмни прозорци" в България: Много жилища се водят праз...
Адвокати разкриха как чужденец може да купи фирма у нас
Вирусолог съветва при хрема, зачервено гърло и кашлица веднага да...
ПП-ДБ с упрек към служебната власт: Можем да загубим над 60 млн.е...
Икономист: Европа се деиндустриализира. Изнасят се ключови произв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).