КЗК санкционира "Мобилтел" за нелоялно привличане на клиенти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
11:09 / 12.07.2013
1934
Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 36, ал. 2 от ЗЗК, от страна на "Мобилтел" ЕАД и наложи имуществена санкция в размер на 440 049 лв.

Производството е образувано по искане на "Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори ТВ Клуб 2000" (НСМСКО), гр. София.

Проучването показва, че през октомври 2012 г. "МобилТел" ЕАД провежда рекламна кампания на пакети "Повече за теб", в три варианта - икономичен, стандартен и разширен, с рекламното послание: "Искаш повече и го имаш. С пакет "Повече за теб" получаваш всичко- тарифен план с до 1000 минути към всички мрежи в страната и чужбина, Светкавичен интернет за дома до 100 Mbps и Цифрова телевизия от Мтел с до 160 канала, заедно с устройство по твой избор". Заедно с пакет "Повече за теб" се предлага и устройство за ползване по избор на потребителя - преносим компютър, телевизионен приемник или телефонен апарат.

КЗК установи, че организираната от "Мобилтел" ЕАД кампания е изключително атрактивна предвид различните по вид безплатни добавки, възможността за избор съобразно потребностите на абоната и тяхната висока пазарна стойност. Предлаганите добавки надвишават предвидените от закона допустими прагове и пораждат антиконкурентен ефект на кампанията - не се разгръща конкуренция чрез собствените параметри или условия на предоставяне на услугата, а привличане вниманието на потребителя се преследва чрез други стимули.

Предложението да получат добавка е валидно както за настоящи абонати на дружеството, така и за нови, с което реално се създава възможност от пренасочване на абонати на конкуренти на "Мобилтел" ЕАД към услугите на дружеството, стимулирани от желанието да получат едновременно с пакетното предложение и допълнителен "подарък" по техен избор.

Разглежданото поведение на ответното дружество е в противоречие с добросъвестната търговска практика и е в състояние да увреди конкурентната среда.


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Всички български политици и институции трябва да се обед...
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).