Кабинетът одобри нов договор, съврзан с АЕЦ "Козлодуй"

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
18:23 / 26.06.2024
782
Министерският съвет одобри на днешното си заседание проекта на нов договор за застраховка "Обща гражданска отговорност" на АЕЦ "Козлодуй".

Застрахователният договор ще бъде сключен с Гражданско дружество "Български национален застрахователен ядрен пул" за срок от една година. Срокът на досегашния договор изтича на 31 юли 2024 г.

От 2002 г. "АЕЦ Козлодуй“ ЕАД сключва ежегодно договор за застраховка "Обща гражданска отговорност", покриваща отговорността на централата за ядрена вреда. Уредбата на застраховката "Обща гражданска отговорност" за АЕЦ се съдържа във Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда и в глава десета "Гражданска отговорност за ядрена вреда" от Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ).

Съгласно чл. 129, ал. 2 от ЗБИЯЕ експлоатиращият ядрената инсталация е единствено отговорен за вредите от ядрена авария, освен ако във Виенската конвенция е определено друго.

АЕЦ "Козлодуй" е определена за дружество, експлоатиращо ядрената инсталация, която включва ядрените реактори и другите съоръжения, разположени на площадката на централата, с изключение на съоръженията за управление на радиоактивни отпадъци, предоставени за стопанисване и управление на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци".

Виж коментарите (0)

Още по темата (60):
28.06.2024 БСП иска оборудването от АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна, докато не стане ясно дали може да се ползва за АЕЦ "Козлодуй"
27.06.2024 Енергийният министър: Не е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав
26.06.2024 В АЕЦ "Козлодуй": Провеждат важни учения, които ще продължат и утре
25.06.2024 Шефът на АЕЦ "Козлодуй" след инцидента с теча: За съжаление е човешка грешка, този, който я допусна е отстранен
25.06.2024 Ключови новини за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"
25.06.2024 Енергийният министър отрече да има изпускане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"
Още новини от Национални новини:
Депутати от "Величие" отправяли заплахи към Ивелин Михайлов, казв...
Димитър Ганев: Политически предприемачи ще излязат с идеи за през...
Варненци, предупредени сте! Екстремни жеги в утрешния ден
Горан Благоев: Св. Синод най-накрая да излезе със становище за во...
Калин Стоянов за номинацията за МВР министър: Нямам партийни прис...
Мечка стресна туристи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).