Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Качествена ли е туршията, която купуваме от магазинa?
Автор: Екип Varna24.bg 08:27 / 14.02.2020Коментари (0)1122
©
От 12 анализирани проби туршии 4 имат проблем с качеството, а 2 от тях и с хигиената. Това не бива да омаловажава полезността и високото качество на останалите. Въпреки че се среща все по-рядко, качествената туршия си остава една от най-полезните храни.

Изследвахме 12 проби туршия (7 кисело зеле и 5 кисели краставички) закупени от търговски обекти и пазари в София с цел да проверим хигиената и да определим вида и количеството на полезните пробиотични бактерии в тях.

Резултати от теста за колиформи

В туршиите високата концентрация на сол и киселинността, създават неблагоприятна среда за развитие на вредните за здравето на хората бактерии и затова те се считат за нискорискови за микробиологична зараза. Въпреки това при неспазване на технологията, или при силно замърсяване това е възможно. Резултатите от теста показват, че в 2 от 12 проби се установява наличие на колиформи. Двете положителни проби са краставици, и са напазарувани в насипно състояния от бидони.

Преброяване на лактобактериите в туршиите

Количеството на полезните пробиотични бактерии е критерий за качество. По-голямата численост води до здравни ползи за консуматорите. Броя на лактобактериите варира в огромни граници. Най-ниската отчетена стойност при опаковани краставици закупени от супермаркет е 2400 клетки на милилитър. В другата крайност, зеле придобито от бидон се преброяват 130 милиона клетки на милилитър, т.е. 54000 пъти повече! Усреднено в пробите от зеле се откриват 47 милиона клетки/мл, докато в киселите краставички те са само 6,3 милиона, т.е. около 7 пъти по-малко.

Общо при 4 проби са отчетени по-ниски стойности на лактобактериите. Това се дължи на непротекла правилно ферментация, или направо на отсъствие на такава, защото производителите са мариновали съответните продукти и не са имали желание да чакат да протече ферментация.

Проблеми с ферментацията се установяват при повечето проби с краставици – при 3 от общо 5. При зелето само при една от 7 проби има подобно затруднение.

Като цяло резултатите от това тестване на качеството на туршиите, посредством преброяване на полезните лактобактерии, са по-добри от обичайните ни тестове, въпреки че имаме поне 4 продукта където малкия брой бактерии сочи непротекла ферментация. От друга страна са налични две проби зеле, където числеността на бактериите надхвърля 100 милиона клетки/мл, стойности сравними с тези на пробиотиците в киселото мляко. Това показва, че някои производители се стремят да произвеждат качествена туршия, докато други са бързали да изкарат просто някакъв продукт на пазара.

За проучването:

В проучването са включени: 12 проби туршиия (7 кисело зеле и 5 кисели краставички), закупени от търговски обекти и пазари в София през месец януари 2020г. Лабораторно е определено наличие на замърсители (колиформи) и анализ на млечно-кисели бактерии (пробиотици).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: