Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да стартираме правилно двигателя на автомобила ни?
Автор: Екип Varna24.bg 11:01 / 26.07.2024Коментари (0)3259
©
Понякога дори такава проста операция като стартиране на двигателя може да причини проблеми. Неправилните действия могат да доведат до намокряне на запалителните свещи, замърсяване на катализатора, надраскване на цилиндрите и загуба на енергия от акумулатора. Как да стартирате двигателя правилно.

Как да стартирате двигателя на кола с ръчна скоростна кутия?

Съвременната автомобилна електроника контролира запалването, подаването на въздух, подготовката на идеалната смес и други системи, които гарантират безопасността на автомобила. Много зависи обаче и от водача.

Неправилното стартиране на двигателя може да доведе до проблеми. Ако дете или неопитен шофьор първо превключи на предавка и след това случайно или умишлено завърти ключа в стартера, колата може да се ускори рязко напред и да причини инцидент. До известна степен неправилните действия се компенсират от софтуерна защита.

Блокът за управление следи позицията на лоста на скоростната кутия и педалите. Водачът е длъжен първо да натисне педала на съединителя и едва след това да завърти ключа, за да стартира двигателя. Ако педалът не е натиснат, контролната електроника няма да разреши стартирането.

Понякога възникват проблеми със сензорите, които следят положението на педала на газта. Понякога се навлажняват след преминаване през малки локви и потоци, заради което сензорът не реагира на натиснат педал. Тогава двигателят не пали, което предизвиква объркване сред техниците в сервиза, които, преди да му обърнат внимание, първо проверяват свещите, бобините и системата за подаване на гориво.

Правилната процедура за стартиране на двигателя в автомобил с ръчна скоростна кутия е следната:

Необходимо е да натиснете спирачката с десния крак;

Дръпнете ръчната спирачка;

Вкарайте ключа в стартера;

Натиснете съединителя с левия крак;

Включете скоростния лост в неутрално положение (изключете от скорост);

Подайте контакт и стартирайте двигателя;

Отпуснете педала на съединителя и оставете колата да загрее.

Препоръчително е, когато подадете контакт, да направите кратка пауза, преди да завъртите ключа в положение "старт". В тези секунди вътрешната диагностична система "разпитва“ всички ключови системи на автомобила, оценява температурата на маслото, проверява системата за запалване и т.н., активира горивната помпа, изчислява правилната смес и като цяло подготвя двигателя за стартиране.

Как да стартирате двигателя на кола с автоматична скоростна кутия?

Стартирането на двигател в автомобил с автоматична скоростна кутия e малко по-различно. Лостът/селекторът на автоматичната скоростна кутия е заключен в позиция за паркиране, докато захранващият агрегат се стартира.

За да стартирате двигателя, трябва да направите следното:

Натиснете педала на спирачката.

Вкарайте стартера и го завъртете в положение “старт".

Активирайте ръчната спирачка и оставете двигателя да загрее.

Как да стартирате дизелов двигател?

Стартирането на дизелов двигател има своите специфики. Температурата на околната среда е от голямо значение за него. Ако настъпи студено време и сутринта локвите са покрити с лед, тогава преди да започнете, трябва да загреете горивото. При съвременните автомобили това се прави с подгревни свещи. При подаване на контакт те загряват горивните камери и довеждат температурата им до работни стойности.

Подгревните свещи се активират при подаване на контакт и работят до задействане на стартера. Следователно ключът в стартера трябва първо да се завърти в положение "ON“ и да се изчака три до четири секунди. На арматурното табло трябва да светне жълта икона под формата на електрическа спирала, което показва работата на подгревните свещи.

В момента, в който иконата изгасне, можете да завъртите ключа за стартиране на двигателя. В този случай при автомобили с ръчна трансмисия ще трябва също да натиснете педала на съединителя и да изключите от скорост.

След като стартирате дизеловия двигател, трябва да го оставите да работи на празен ход за около минута и да изчакате, докато помпата изпомпва масло през системата. След това можете да потеглите.

Трябва да се знае, основното загряване на дизелов двигател става по време на шофиране. През първите 5 минути не трябва да форсирате двигателя над 3000 об./мин., пишат от Carmarket.bg.

Студен старт

Най-опасният режим на работа на всеки двигател е студеният старт. След няколко часа бездействие маслото се оттича в картера и оставя триещите се части с минимален защитен филм. При стартиране този филм се разкъсва от триещите се повърхности на частите, което води до износване на двигателя в първите секунди.

След това помпата изпомпва маслото, защитата на частите се възстановява, но първите две секунди са достатъчни, за да причинят лека повреда на двигателя.

Ето защо, преди студен старт, е необходимо да се сведат до минимум негативните последици. След като стартерът е активиран, не можете да подавате газ и да форсирате двигателя до високи обороти, както правеха шофьорите на коли със стари карбураторни двигатели.

В този момент съществува риск от повреда на стените на цилиндровия блок поради неравномерно термично разширение на частите на двигателя. Чугунът, алуминият и стоманата могат да намалят хлабините в първите секунди, което създава опасност от залепване на пръстени и удряне на буталото в стените на горивните камери. Ако прекалите с газта, може дори да се появят следи от надраскване по стените.

След стартиране на двигателя е важно да го оставите да работи на празен ход за няколко минути, така че помпата да изпомпва маслото. След това температурата в горивните камери достига работни стойности и движението може да започне.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: