Каква е разликата между потребителски и бърз кредит?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:11 / 29.08.2023
960
Понякога термините "потребителски“ и "бърз“ кредит се бъркат и се използват взаимозаменяемо. Това, обаче, не е правилно, тъй като те идват със специфични особености и характеристики, с които трябва да сме наясно, ако смятаме да теглим бързи кредити или какъвто и да е вид потребителски кредит.

Какво представляват бързите кредити?

Бързи кредити е заемане на сума от небанкова финансова институция, която е лицензирана да предлага суми срещу връщането им с определен лихвен процент, който може да варира. Наричат се "бързи,“ понеже одобрението е доста бързо. Понякога дори в рамките на няколко часа.

Обикновено не се изискват особено много документи. Задължително, обаче, е:

- предоставянето на лична карта

- и удостоверяването, че лицето, заявило кредита, е пълнолетно.

- Понякога може да се наложи да бъдат предоставени документи за наличие на постоянна работа и за месечния доход. В по-редки ситуации при бързи кредити за големи суми може да бъде изискан потребител.

Този тип кредити също се предлагат в редица разновидности. Това са различни кредитни продукти, които понякога могат да са с нулева лихва за определен период от време, с кратки срокове на изплащане, с по-дълги срокове или пък със специфични характеристики, които ги правят по-подходящи за една или друга цел.

Бърз кредит определено се взима за кратък период от време – понякога, до превод на следващата заплата. Обикновено заплащането е само на няколко вноски, а лихвеният процент зависи от условията по кредита.

Вече е възможно да се вземе бърз кредит и изцяло онлайн. Това се извършва чрез специфични форми, публикувани в сайта на кредитната институция, към която ще заявявате своя заем. За да заявите желанието си за отпускане на кредит, попълвате формата, като въвеждате каква е сумата, която искате, както и срока за погасяване. Обикновено ви се предоставя калкулиране на лихвения процент, дължимата месечна вноска и дължимата обща сума за погасяване на кредита. Нужни са различни лични данни, в зависимост от институцията и типа кредит. След това обикновено обработката на заявката изисква само няколко часа, а често парите се получават директно в банкова сметка.

Какво представляват потребителските кредити?

Потребителски кредит е заемане на сума от банкова финансова институция, която разполага с лицензи и права да оперира на българския пазар и да предоставя банкови услуги на физически и юридически лица. Разбира се, тук при кредитирането също сумата се връща с добавката на определена лихвена сума, която може да е фиксирана или плаваща, в зависимост от условията на дадения кредит.

Обикновено се налага предоставянето на документи. Задължително е да се предостави лична карта, както и да се удостовери, че имате навършени 18 години. Освен това често се налага да доказвате какви са доходите ви няколко месеца назад, да имате трудов договор или да обезпечите заема с поръчител и т.н. 

Предлагат се в разнообразни кредитни продукти. Някои потребителски кредити също се отпускат бързо, но може да се наложи и да изчакате един или няколко работни дни. В същото време, лихвата също варира в зависимост от кредитния продукт. Що се отнася до изплащането, то обикновено е в срок от няколко месеца до няколко години – най-често, максимум пет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).