Какво представлява хешкодът в машините за гласуване? 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:04 / 12.09.2024
998
Хешкодът заключва машината, за да не може да се стигне до злоупотреба. В секцията трябва да бъде на видно място, всички трябва да го притежават. Той представлява контролна сума. Това каза Красимир Симонски, бивш председател на Държавна агенция "Електронно управление“.

''Има и други кодове - например софтуерният. Той е изходен, може да бъде прочетен от програмист. Има и автоматични програми, които се използват при сертифицирането. Изходният код се залага и се прави анализ, в който участва и изкуствен интелект, за да се установи дали има измами. ЦИК, ДАНС, "Информационно обслужване" и Министерството на електронното управление са отговорни за контрола на машините за вота. Обществените институции и партиите, чрез своите представители, също трябва да следят за честния процес по удостоверяване на техническите устройства и хартията'', заяви той пред NOVA. 

По думите му автоматичният софтуер дава подсказки къде може да има проблем. "Машините са едни и същи от началото на употребата си, само са проверявани няколко пъти. Грешките, които са били отразени, би трябвало да бъдат премахнати. Не би следвало да има сертифициране, след като имаме проверен софтуер. Изработени са вътрешни правила, ясен е контролът на нарушенията, както и контролите в изборния процес", обясни Симонски. И допълни, че не е станало ясно откъде са се появили проблемите с хартията. 

Той поясни и как са разпределени отговорностите по сертифициране на устройствата. "Българският институт по стандартизация отговаря за съотвествието между доставеното и стандартите, Институтът по метрология отговаря за хардуера, а МЕУ - за доказването, че софтуерът отговаря на изискванията за машините за вота", посочи експертът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (372):
19.09.2024 Асен Василев: Славчев остава шеф на Комисията за противодействие на корупцията, въпреки че тя не работи
19.09.2024 Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в Ливан
19.09.2024 Румен Христов: Не е хубаво да се казва: "С този никога" - това беше грешката на ПП-ДБ
18.09.2024 Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборите, трябват законодателни промени
18.09.2024 Министри към Главчев: Всички дейности по подготовка на изборите вървят по график
18.09.2024 Премиерът Главчев: Предстои удостоверяване на машините за вота в петък
Още новини от Национални новини:
Трифонов: Македония е част от моето сърце като българин!
Донко Узунов е новият изпълнителен директор на ДКК
Антон Славчев остава шеф на антикорупционната комисия
Пребиха мъж заради паркомясто: Посегна ми с юмрук и ме удари, изк...
Радев: Историите на децата, преборили онкохематологични заболяван...
Специален анализ казва има ли нужда от трета лента на АМ "Тракия"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).