Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Калоян Методиев за протестите: Поне се подредиха ролите във властта, които бяха неясни в последните месеци
Автор: Екип Varna24.bg 14:17 / 05.10.2023Коментари (0)866
© Фокус
По време на протестите през последните дни се видя, че имаме изкривяване на начина на функциониране на българското правителство, на политиката и на властта като цяло. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на държавния глава, сега директор на института "Рего“. Това вече е ясно и пред обществото. Формалното лидерство е в ръцете на правителството и на премиерът Денков, който все повече прилича на един фикус в ситуацията, докато хората, които взимат решенията и които ги решават са Бойко Борисов, който формално е част от управляващата коалиция и Делян Пеевски, който е основен говорител на правителството, и който се изживява като фактическият министър-председател", каза Калоян Методиев.

Според анализатора, поне се подредиха ролите, които бяха неясни в последните 2-3 месеца, но вече окончателно се избистриха, след последните кризи.

"От друга гледна точка, по време на тези протести се видя и хаоса, в който е в момента държавата. Не се знае кой точно за какво протестира, не се знае кой точно какво предлага, не се знае кой точно носи отговорност за създалата се ситуация. И за да не съм голословен, имаме частни и държавни ТЕЦ-ве, имаме три различни вида барикади в различните области на страната. Имаме държавни и частни ТЕЦ-ве, които очевидно имат различни нужди и различни искания, колкото и на повърхността да са общи. Имаме, от друга гледна точка, два синдиката, които използват протеста. Някои политически формации които не съществуват електорално, но захранваната от президентството левица, която се опитва да яхне протеста по някакъв начин, в Стара Загора конкретно. Имаме от другата страна, както казах преди малко неяснота кой е субектът на властта с който трябва да се преговаря, защото Пеевски не носи никаква формална роля. Той не е председател на парламентарна група, не е част от управляващата коалиция, не е и министър, не е председател на комисия в парламента. От друга страна Бойко Борисов го играе опозиция на правителството, на себе си, ту участва в преговори, ту не участва, ту дърпа шефа на Енергийната комисия, играе деструктивна роля в целия процес. И идваме до премиера Денков, който е станал обект на подигравки. Не стои нито като държавник, нито като политик, нито като човек, който може да взима самостоятелно решение или да има тежест", посочи още Методиев.

Според него, по време на самите преговори, Бойко Борисов се е скрил, а именно той персонално и лично през 2020 г. , преди три години, е поел ангажимент пред Европейския съвет за затварянето на тези ТЕЦ-ве. И другият е Румен Радев и вицепремиера му Пеканов, който 10 месеца говори за тези планове и се скри в момента на кризата, когато трябваше да излезе.

"Тоест, двата субекта, които носят отговорност са Борисов и Радев, в кризата се скриха и оставиха в хаоса нещата да се решават по хаотичен начин. Те и затова още нещата не са решени, към момента барикадите не са вдигнати, едни казаха, че ще ги вдигнат, други не. Имаме внасяне на вот на недоверие, за който ще говорим отделно. И имаме ситуация при която кризата реално не е решена", каза още анализаторът.

По думите на Методиев, Асен Василев е силният човек в правителството и единственият, който е контрапункт на неформалното лидерство на Борисов и на Пеевски. Но той даде едно-единствено интервю, от там нататък взе по-скоро позиция тип “нисък профил". От друга страна Кирил Петков участва в тези преговори в Народното събрание, но някак си беше изтласкан на заден план.

"Даде изявление, но сякаш потъна в цялото, други говорители се появиха. Тук идваме до основния проблем, когато имаш разбита партийна система, когато имаш неясен център на властта, когато имаш един насипен парламент, когато имаш един хаос в една държава, не се знае кой носи отговорност, кой трябва да взима решения и с кой да се решават проблемите. Ето до това доведе разбиването на партийната система. Това е основният проблем на България от 2001 година и затова нещата не вървят. От разбитата партийна система тръгна целият хаос в страната".

Според Методиев партийната система ти гарантира устойчива кадрова политика, гарантира устойчивост във властта, приемственост, гарантира носене на отговорност, такъв е европейският модел.

"А в състояние на постоянен хаос, който виждаме в цялата държава и на случайни хора в политиката - треньорки по художествена гимнастика, кардиолози, хващат се кандидати за кметове от нюзрумовете, няма устойчивост. В България най-простото нещо очевидно е политиката. Защото всеки отвсякъде влиза в политиката и я разбира. Няма как да се получат нещата без устойчива партийна система, която да захранва държавата с управленски кадри и по този начин да се носи отговорност и да вървим напред. Докато имаме това състояние на насипна партийна система, няма да има и резултат", добави Калоян Методиев.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 157
06.06.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: