Капитан от Балчик наряза кораба си, за да покрие съдебни разноски

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:30 / 11.04.2013
1104
Капитан Христо Спасов от Балчик наряза кораба си, за да покрие съдебни разноски в Румъния, съобщи самият той. Морският вълк води битка с тамошната съдебна система от 13 април 2011 година.

На 2 май капитан Христо Спасов ще се яви за пореден път на дело във Върховния съд на Румъния, където също за пореден път магистратите трябва да се произнесат по жалбата на прокуратурата на Констанца, след третата поредна оправдателна присъда на българския капитан.

"Три пъти ме оправдаха, прокуратурата три пъти обжалва. Имам чувството, че това дело никога няма да свърши. И румънският ми адвокат вече вдига рамене в недоумение" каза Спасов. Неговата битка със съдилищата на Румъния продължава вече две години.

"Всичко това ми струваше един кораб пари. Докараха ме дотам, че за да поема разходите си, трябваше да нарежа малкия си кораб и с парите да мога да пътувам до Румъния и да плащам на адвокати и разноски по делата", добави морският вълк.

Рибарският кораб и екипажът на Христо Спасов бяха арестувани в румънски води на 13 април 2011 година. Румънските власти оправдаха задържането на кораба с мотива, че е навлязъл в териториалните води. Според българския капитан обаче корабът бил на 21 мили навътре в морето, което е разрешена зона. Забраната е за зона от 12 мили, която не е била нарушена. Плавателният съд освен това е включен в регистъра на риболовните кораби на ЕС и има необходимите разрешения от българските органи.

По този повод в Румъния на посещение е еврокомисар Мария Даманаки от комисията по Рибарство и морско дело. Пред нея румънците обещават, че ще са послушни и ще спрат с безконечните дела срещу българина. Вместо това следва обжалване на прокуратурата със същите мотиви, каквото е обвинението.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)

Още по темата (16):
20.06.2012 Новото дело срещу капитан Спасов в Румъния на 21 юни
04.04.2012 Хр. Спасов: Ние не отиваме да крадем, а да си изхранваме семействата
04.04.2012 След цяла година мъка, плененият в Румъния рибарски кораб се завърна
04.04.2012 Министър Найденов пристигна във Варна за срещата с рибарите от задържания
кораб
04.04.2012 Министър Найденов ще се срещне във Варна с рибарите от задържания наш кораб в Румъния
11.01.2012 Варненски рибари с гневно писмо до румънски министър
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).