Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кардиолог: Всички пациенти, които са преживели инфаркт или инсулт, трябва да постигнат ниво на "лошия" холестерол под 1,4 милимола/литър
©
Обичайно сме склонни да обвиняваме няколко рискови фактора, които са сред основните причини за такива сърдечносъдови инциденти - инсулти. Те са добре известни – на първо място повишеното артериално налягане, на второ – повишените нива на липидите и то главно на лошия холестерол, следват ги тютюнопушенето, захарният диабет, обездвижването, затлъстяването. Това каза проф. Арман Постаджиян, специалист по вътрешни болести и кардиолог в София с над 23 години трудов стаж.

"Всички те водят до повишаване честотата на исхемични събития, било то коронарна болест като инфаркта или мозъчно-съдова болест като мозъчния инсулт", уточни той.

"Има разлика между видовете холестерол. Холестеролът като цяло е съставна част на всичките клетъчни мембрани в човешкия организъм. Той е необходим за множество функции, които ние изпълняваме. От друга страна имаме циркулиращ холестерол, който може да влезе в съдовата стена и да образува плаки, които са в основата на атеросклерозата като заболяване. Но не само "лошият“ холестерол може да причини проблеми. При някои хора, например, има други фракции на холестерола, които трябва да бъдат проследявани внимателно, за да се намали исхемичен риск. Да обобщим – без холестерол няма атеросклероза, а без атеросклеротична плака няма сърдечносъдови инциденти. Така че връзката е директна", обясни специалистът пред novini.bg.

Много хора не са запознати със значението на холестерола и неговата роля в процесите, които се случват в организма, категоричен бе проф. Постаджиян.

"Със сигурност можем да кажем, че всеки трети инфаркт е свързан с високи нива на холестерола. Тук идва ролята на профилактичните прегледи и изследвания. Ако човек проследява внимателно нивата на холестерол в кръвта си и след това консултира резултатите с лекар, опасността от сърдечносъдови инциденти ще намалее драстично. Важно е хората да знаят, че всеки човек е изложен на различни нива на риск. Ето защо едни нива на холестерола биха били нормални за здрави хора, които нямат рискови фактори, но тези нива биха били високи за човек, който е преживял инфаркт например. Хората често пренебрегват необходимостта от консултация с лекар след като направят изследване. Те проверяват своя резултат, виждат, че той попада в референтните стойности и се успокояват. Това е погрешно. Трябва да внимаваме много с тези референции, защото това, че един показател не е "извън нормата“ не означава, че човек не е изложен на по-висок риск от сърдечносъдов инцидент. Медицинският специалист може да реши дали нивото на холестерол на пациента е в норма или не. Лекарят определя това на базата на спецификите за всеки един човек – неговите проблеми, начин на живот и т.н., както и какви трябва да бъдат стойностите на холестерола, за да може опасността от сърдечносъдов инцидент да се сведе до минимум", допълни той.

"Всички пациенти, които са преживели инфаркт или инсулт, трябва да постигнат ниво на "лошия“ холестерол (LDL) под 1,4 mmol/l. Тези, които са има няколко инцидента в рамките на последните две години, трябва да поддържат по-ниски нива под 1 mmol/l. Проучвания показват, че при тези нива на LDL-холестерола последващите инциденти са най-малко", каза специалистът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Кирил Маричков
Зима 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Промяна статута на болница "Лозенец"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: