Киселова: Вероятността да има оспорване на резултатите няма да се корени в липсата на машини, а в това, че има разминаване в т. нар. контроли

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:09 / 30.10.2023
799
Отлагането на избори се случва при извънредно положение, тук не сме изправени пред такава хипотеза, а по-скоро поредица от немърливи действия на държавни органи. Това заяви пред БНТ Наталия Киселова – преподавател по конституционно право в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Според нея, продължава негативната тенденция за ниска избирателна активност.

"Дали обаче, извеждането на машините от възможността гражданите да гласуват с тях всъщност не са причината за ниската избирателна активност", каза още тя.

Преподавателят по конституционно право в Софийски университет коментира и ситуацията със заместник-министъра на електронното управление:

"Неговото поведение не е престъпление, затова смятам, че квалифицирано като нарушение по смисъла на изборния кодекс", коментира Киселова.

Киселова обясни и за проблемите около протоколите, които не са били попълвани правилно:

"Вероятността да има оспорване няма да се корени в липсата на машини, а в това, че има разминаване в т. нар. контроли, защото част от хората не са гласували за всички видове избори, а само за един или два от възможните. Така са били направени протоколите, че гражданинът винаги е трябвало да гласува с всички възможни бюлетини. Има проблем със самите протоколи. Тоест, броят на гласувалите е трябвало да се умножи по 2 или 3, или по 4 в зависимост колко бюлетини има право избирателя да получи. Всички тези нюанси и детайли доведоха до усложняване на протоколите, уж трябва да се опростява, а се усложнява."

Според Киселова, министърът на електронното управление е трябвало да бъде по-активен по отношение на доклада за сертификация на софтуери за машини.

"Министърът на електронното управление трябваше да бъде по-активен, да уведоми ЦИК, че ще има такъв доклад. Твърди се, че един от членовете на ЦИК е повдигнал въпроса за доклада, но негова работа ли е. Тук вече въпросът е дали предпоставка е Държавната агенция "Национална сигурност" или докладът е бил забавен", обясни Наталия Киселова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (634):
23.06.2024 Частичен местен вот се провежда в няколко населени места у нас
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
11.03.2024 ГЕРБ печели изборите в село Житница, община Провадия
27.02.2024 Кметът на Варна: По време на кампанията ми към мен имаше многократни
кибератаки
23.02.2024 Бойко Борисов от Варна категоричен: Портних повече няма да се меси
16.01.2024 Момчето, което показа мускули докато се брояха бюлетини, не получи
заплащане
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).