Климатологът Матев: Мълнии удрят по шестима българи на година!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:19 / 25.05.2024
1245
Средно шестима българи биват поразени от мълнии годишно. Това обясни пред вестник "Телеграф“ климатологът Симеон Матев.

Броят на застрашените от такъв инцидент се изчислява на базата на статистиката на поразените от мълниите в умерените ширини. "Нещастието да ви удари мълния се оценява на 1 към 1 милион. В нашата страна означава, че 6 човека годишно ще бъдат ударени. Това са средни стойности – има години, в които ударените са много повече, а в други много по-малко. За сравнение шансът да спечелите от тотото е 1 на 14 милиона", отбелязва Матев.

Късмет

Младият мъж от София, който пострада заради паднала в близост до него мълния, ще бъде изписан днес, съобщиха от болница "Св. Анна“. Няма опасност за живота му, контактен е и е адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. 30-годишният мъж се е отървал без наранявания, защото мълнията е паднала на метри от него, обясниха от болницата. Той беше настанен в Клиниката по кардиология, добавиха от лечебното заведение.

Учените изследват честотата на гръмотевичните бури. Сравняват се два 30-годишни периода - единият стар - от 1961 -1991 година, а другият нов – 1991 до 2001 година. За територията на София се наблюдава увеличение на гръмотевичните бури, като в някои месеци това увеличение е почти 50%, което е много съществено. По-голямо е увеличението в месеците през студеното полугодие на годината, което по принцип е нехарактерно за гръмотевиците. Това се отнася за цялата територия за страната.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
По мейл или телефон правим самоотчет на електромера
Първият тур за избор на нов патриарх приключи: Митрополитите Григ...
Голямо задръстване на ГКПП "Маказа"
Уж баници, а се оказаха цигари, митничарите ги хванаха на Дунав м...
Симеон Дянков посочи две много важни лица в ГЕРБ за премиер и виц...
Младеж с шапка и бяла популярна кола без номера спря на бензиност...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).