Ключови новини за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
14:12 / 25.06.2024
1124
"Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй“ ще осигури сигурна и чиста енергия за индустриалните и битовите потребители в България. Ядрената енергетика у нас е част от икономическата, а и от националната сигурност на държавата“. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов в рамките на представянето на на "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън".

"Приетите от 49-ото Народно събрание решения за избор на технологията AP1000 на американската компания "Уестингхаус“ и световния лидер в изграждането на ядрени блокове "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" направиха процесът необратим. Разчитаме на тяхното сътрудничество за успешната реализация на проекта“, каза още той.

По думите на енергийния министър Малинов изграждането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй“ следва да се реализира в най-кратки срокове, в конкурентна среда и при най-добри икономически условия.

"В рамките на втората половина на следващата година трябва да се изпълнят три успоредни процеса – осигуряване на финансирането, подготовката на базовия проект за 7-ми и 8-ми блок и взимане на окончателно инвестиционно решение“, допълни той.

Малинов припомни резултатите от проведените от него срещи във Вашингтон, в рамките на които бе поет твърд ангажимент на американската "Ексим Банк“ както по отношение на финансирането на участието на "Уестингхаус“ в проекта, така и за осигуряване на част от участието на българския бизнес в него. Предстоят разговори и с корейската банка за Експортно финансиране.

"Българската страна е поставила изискване за минимум 30% участие на местни компании в проектирането, доставките и изграждането на 7-ми и 8-ми блок. В пиковите моменти от изграждането на нови ядрени мощности очакваме пряко ангажираните на площадката да достигат 10 000 души“, акцентира министър Малинов.

"Трябва да започнем да работим от сега, за да създадем необходимата довеждаща инфраструктура и да гарантираме безопасни условия на труд“, допълни той.

Енергийният министър припомни и създадената в рамките на Министерския съвет междуведомствена работна, в рамките на която всички ангажирани страни оказват съдействие за ускоряване на административните процеси.

Виж коментарите (0)

Още по темата (60):
28.06.2024 БСП иска оборудването от АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна, докато не стане ясно дали може да се ползва за АЕЦ "Козлодуй"
27.06.2024 Енергийният министър: Не е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав
26.06.2024 Кабинетът одобри нов договор, съврзан с АЕЦ "Козлодуй"
26.06.2024 В АЕЦ "Козлодуй": Провеждат важни учения, които ще продължат и утре
25.06.2024 Шефът на АЕЦ "Козлодуй" след инцидента с теча: За съжаление е човешка грешка, този, който я допусна е отстранен
25.06.2024 Енергийният министър отрече да има изпускане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"
Още новини от Национални новини:
Лена Бориславова: Да получаваме заплахи и да седим в опозиция ням...
Преди парламентът да го освободи от стария пост: Димитър Главчев ...
Правителството предлага нов зам.-командир на ВМС
Управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров: Винаги сме готови за диа...
Борислав Цеков: Имаме едни партийни вождове, които са взрени в пъ...
Ето кои депутати от ДПС се отцепиха и гласуваха "против" правител...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).