Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кога НАП и Агенция "Митници" ще се слеят в едно?
Автор: Екип Varna24.bg 09:31 / 08.08.2024Коментари (0)1252
©
Министерството на финансите вече разработва законодателните промени, които са нужни за създаването на нова мегаструктура, обединяваща Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници“. Според изготвения план законодателството трябва да е факт до края на годината. Дотогава следва да се изпълнят дейности, които да гарантират непрекъсваемостта на работата на бъдещата единна приходна агенция с оглед обслужването на граждани и фирми и интеграцията и обучението на администрацията.

Във втория етап от плана на Министерство на финансите – след 1 януари 2025 г. – се очаква да започне "поетапното интегриране на специализираната администрация, включително и интегрирането на информационни и мрежови системи“. Това става ясно от отговор на финансовия министър Людмила Петкова на парламентарен въпрос, пише economic.bg.

Това всъщност са първите публични срокове, които МФ оповестява по повод предложението за създаването на единна приходна агенция. Идеята не е нова, но бе възродена от бившия финансов министър Асен Василев с аргумент, че единните приходни агенции са по-ефективни в събирането на приходи и даде пример с няколко държави от Европейски съюз с подобен модел на работа.

И докато в първоначалния етап се говореше за сливането на двете структури, в отговора си Петкова говори за вливане на Агенция "Митници“ в НАП. Това подсказва, че начело на новата структура вероятно ще остане директорът на НАП Румен Спецов, ако остане на поста си и в следващите правителства.

За сливане на НАП и митниците се заговори при кабинета на Пламен Орешарски с финансов министър Петър Чобанов от ДПС. Когато дойде вторият кабинет на Бойко Борисов с финансов министър Владислав Горанов сливането на НАП и Агенция "Митници“ бе афиширано като приоритет на властта. Тогава започна работата по обединяването на двете структури, но властта се отказа под предлог, че митниците са увеличили събираемостта си.

Както тогава, така и сега идеята идва при понижена събираемост от приходните агенции. За миналата година финансовото министерство не успя да събере около 1.2 млрд. лв. от планираните приходи, въпреки че те бяха планирани чак през юни заради закъснялото приемане на бюджета. "Вината“ бе на приходите от ДДС при внос, за които отговорност носят митниците.

Статистиката на Министерството на финансите към края на юни тази година показва изоставане на данъчните приходи – за първото полугодие те са на 44.9% изпълнение, а по време на парламентарен контрол през юни финансовият министър Людмила Петкова даде сигнал, че е възможно и тази година ДДС приходите да не излязат.

Как върви сливането?

В момента се извършва преглед и анализ на дейностите на специализираната администрация в двете агенции с цел изясняване на допирните точки и възможностите за обединяване на процеси и дейности. Предмет на обсъждане е и бъдещото развитие на функциите на единната приходна агенция, както и образците на документи, които ще се използват след сливането.

Информационните активи и мрежи се анализират като се разработват варианти за миграция на информацията с цел осигуряване на мрежова и информационна сигурност.



Още по темата: общо новини по темата: 668
10.09.2024 »
10.09.2024 »
09.09.2024 »
09.09.2024 »
05.09.2024 »
04.09.2024 »
предишна страница [ 1/112 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бюджет 2024
Избор на български еврокомисар
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избират нов български еврокомисар
Процедурата за избор на нов главен прокурор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: